Tajska zupa z tofu, pieczarkami i makaronem sojowym
Tajlandia na talerzu? Mamy przepis dla Ciebie! Tajska zupa z tofu, pieczarkami i makaronem poleca się na pyszny obiad inspirowany azjatycką kuchnią. Na liście składników znajdziesz m.in. tofu, wyrazistą przyprawę curry, rozgrzewający imbir czy słodkie mleczko kokosowe. Całość dopełniają warzywa (brokuły, marchewka) oraz pieczarki – a gotowa zupa dostarcza mocy witamin, wapnia, żelaza, błonnika oraz polifenoli. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
plastry imbiru
10 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
12
|
sztuk pieczarek
240 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
220 g
|
brokuła
|
1,5
|
szklanki bulionu warzywnego
380 g
|
100 g
|
makaronu ryżowego
|
2
|
sztuki liści kaffiru
0,5 g
|
0,5
|
opakowania mleczka kokosowego
200 g
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
0,5
|
łyżeczki przyprawy curry
6 g
|
5
|
łyżek soku z cytryny
30 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Imbir, czosnek i cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie przez 4 minuty. Dodajemy pokrojone w małe kawałki warzywa, wlewamy bulion i gotujemy przez 15 minut.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Do duszących się warzyw dodajemy liście kaffiru oraz mleko kokosowe, całość dusimy przez 10 minut.
Tofu kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
Do zupy dodajemy przyprawę curry, sok z cytryny, mieszamy, zagotowujemy i podajemy z makaronem.
Smacznego!