
Zupa z cukinią i kurczakiem
Zupy są podstawą kuchni polskiej. Rosół, pomidorową, żurek czy fasolową zna każdy. Czasami jednak chcemy spróbować czegoś nowego. Może to być na przykład zupa z cukinią i kurczakiem. Jej smak podkreśli olej kokosowy, a kaloryczność obniży użycie jogurtu zamiast śmietany.

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
sztuka cebuli pokrojonej w kostkę
80 g
|
1
|
sztuka marchewki pokrojonej w cienkie plasterki
80 g
|
5
|
sztuk ziemniaków pokrojonych w kostkę
350 g
|
4
|
szklanki bulionu
1000 g
|
1
|
sztuka cukinii pokrojonej w cienkie plasterki
200 g
|
200 g
|
kurczaka pokrojonego w kostkę lub paski
|
4
|
łyżeczki szczypiorku
20 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego
30 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W garnku na oleju szklimy cebulę i dodajemy marchewkę, smażymy 3 minuty.
Dodajemy ziemniaki, solimy i smażymy 5 minut. Wlewamy bulion i przykrywamy, gotujemy 15 minut.
Dodajemy cukinię i gotujemy bez przykrycia przez 5 minut.
Dodajemy kurczaka i gotujemy przez 3 minuty, następnie wyłączamy ogień i dodajemy posiekany szczypiorek.
Zupę podajemy z jogurtem naturalnym. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
