Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Curry z dorszem i szpinakiem

Curry z dorszem i szpinakiem

W aromatycznym curry z dorszem i szpinakiem, polskie smaki spotykają się z azjatycką tradycją. Soczyste kawałki dorsza zanurzone są w sosie z aromatycznymi przyprawami. Ta harmonijna kompozycja jest wyrazem kulinarnej pasji, a intensywność smaków rozkwita na talerzu. Przepis na curry z dorszem i szpinakiem zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienia.

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,80/5
(z 5 ocen)
Curry z dorszem i szpinakiem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

580 kcal Kalorie
29 g Białko
31 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
323 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
125 g
 dorsza
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
0,5
opakowania mleczka kokosowego
200 g
2
łyżki soku z cytryny
12 g
1
plaster imbiru
5 g
0,5
łyżeczki pasty curry
2,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
0,5
garści kolendry świeżej
2 g
1
sztuka marchewki
80 g
50 g
 szpinaku
40 g
 ryżu basmati

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

580 kcal Kalorie
29 g Białko
31 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
323 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ryż przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Marchew kroimy w kostkę.

3

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy marchew i podsmażamy 2-3 minuty, następnie dodajemy starty imbir i pastę curry, całość przesmażamy jeszcze przez minutę, dokładnie mieszając.

4

Po tym czasie wlewamy mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy sokiem z cytryny i dusimy na wolnym ogniu, pod przykryciem przez ok. 10 minut (czas liczony od zagotowania).

5

Po tym czasie na patelnię dodajemy kawałki ryby i gotujemy całość na wolnym ogniu, pod przykryciem przez ok. 7 minut. Gdyby sos za bardzo zgęstniał, możemy dolać stopniowo wodę, aby uzyskać preferowaną konsystencję.

6

Szpinak dodajemy na patelnię 2-3 minuty przed końcem gotowania i dokładnie mieszamy.

7

Gotowe danie podajemy z ryżem. Całość posypujemy posiekaną kolendrą.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.