Zupa pho z wołowiną
Zupa pho to tradycyjne danie kuchni wietnamskiej i świetny pomysł na pełnowartościowy obiad z mega dawką białka. Danie ta przypomina nieco nasz rosół – jego smak i aromat są jednak bardziej intensywne. Sekret naszego przepisu na zupę pho? Tkwi w dodatku soczystej wołowiny i wyrazistej mieszanki przypraw – znajdziesz tu bowiem chili, imbir, cynamon, a także…goździki. Całość świetnie rozgrzewa i smakuje niczym z dobrej azjatyckiej restauracji. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
makaronu ryżowego
|
150 g
|
rostbefu wołowego
|
1,5
|
szklanki bulionu warzywnego
375 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
0,5
|
plastra imbiru
2,5 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
0,5
|
łyżeczki goździków mielonych
1 g
|
2
|
łyżki sosu rybnego
20 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
1
|
sztuka cebuli dymki
20 g
|
0,5
|
sztuki papryczki chilli
10 g
|
2
|
łyżki soku z limonki
12 g
|
20 g
|
kiełków fasoli mung
|
0,5
|
garści kolendry świeżej
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Cebulę zwykłą, dymkę, imbir, kolendrę i papryczkę chilli drobno siekamy. Wołowinę kroimy w cienkie plastry.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekane warzywa (oprócz dymki) i podsmażamy przez ok. 1-2 minut, następnie dodajemy mięso i smażymy kolejne 2-3 minut do przyrumienienia, stale mieszając.
Do garnka wlewamy bulion. Doprowadzamy całość do wrzenia. Dodajemy cynamon i goździki. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy pod częściowym przykryciem do miękkości mięsa (ok. 15-20 minut).
W czasie gotowania doprawiamy zupę sosem rybnym, sokiem z limonki i erytrolem wedle uznania. W razie potrzeby dolewamy wody, aby uzyskać preferowaną gęstość zupy.
Pod koniec gotowania dodajemy do zupy dymkę, kolendrę oraz kiełki, gotujemy jeszcze 2-3 minut. Opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem według własnego smaku.
Gotową zupę podajemy razem z makaronem.