
Ramen z batatami i ciecierzycą

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3,5
|
sztuki cebuli
385 g
|
6
|
plastrów imbiru
30 g
|
5
|
łyżeczek jasnej pasty miso
25 g
|
2
|
łyżeczki oleju sezamowego
6 g
|
3
|
szklanki bulionu warzywnego
750 g
|
3
|
sztuki borowików suszonych
15 g
|
3
|
sztuki grzybów shitake
15 g
|
4,5
|
łyżki sosu sojowego
45 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
|
|
1
|
sztuka batatów
200 g
|
0,8
|
opakowania ciecierzycy konserwowej
180 g
|
150 g
|
makaronu do ramenu
|
1
|
łyżeczka szczypiorku
5 g
|
1
|
sztuka marchewki
45 g
|
1,5
|
łyżki sosu sojowego
15 g
|
1
|
łyżeczka oleju sezamowego
3 g
|
1
|
łyżeczka sezamu
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany imbir, cebulę, czosnek i smażymy przez 5 minut
Dodajemy jedną łyżkę sosu sojowego i mieszamy, po minucie wlewamy bulion warzywny, następnie dodajemy grzyby, łyżeczkę soli, oraz resztę sosu sojowego
Zagotowujemy i zmniejszamy ogień, gotujemy przez minimum godzinę, najlepiej 2 – 3 godziny
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni
Bataty kroimy w kostkę i wykładamy na blaszkę, odsączamy ciecierzycę i dodajemy do batatów. Warzywa na blaszce polewamy olejem sezamowym i sosem sojowym, mieszamy i pieczemy przez 25 – 35 minut
Kroimy szczypiorek i marchewkę. Makaron gotujemy według instrukcji
Wywar przelewamy przez sitko, wyjmujemy grzyby, warzywa możemy przecisnąć przez oczka sitka. Dodajemy pastę miso
Grzyby kroimy i dodajemy do wywaru. Zagotowujemy
Podajemy z makaronem, warzywami i szczypiorkiem
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
