Pad thai z tofu

15 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,41/5
(z 32 ocen)
Pad thai z tofu
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

489 kcal Kalorie
31 g Białko
30 g Tłuszcze
46 g Węglowodany
626 mg Sód
18 g Błonnik

Składniki
1
porcja makaronu ryżowego płaskiego
100 g
1
opakowanie tofu naturalnego
180 g
1
plaster imbiru
5 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
3
sztuki marchewki
135 g
0,8
garści orzechów arachidowych
25 g
1,5
sztuki papryczki chilli
30 g
3
ząbki czosnku
18 g
0,5
łyżeczki miodu
6 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

489 kcal Kalorie
31 g Białko
30 g Tłuszcze
46 g Węglowodany
626 mg Sód
18 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Odsączamy tofu, kroimy i przekładamy do woreczka strunowego, do którego dodajemy imbir, czosnek i łyżkę oliwy

2

Odstawiamy tofu na co najmniej 30 minut marynowania

3

Kroimy marchewkę w słupki, resztę czosnku i imbiru drobno siekamy

4

Prażymy posiekane orzechy

5

Makaron zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 4-5 minut, po czym odlewamy wodę i przelewamy makaron zimną wodą

6

Wyjmujemy tofu, a marynatę przelewamy do miski, dolewamy do niej resztę sosu sojowego i miód – wszystko mieszamy do połączenia się składników

7

Na rozgrzanej patelni z łyżką oleju smażymy tofu około 3 minut, co jakiś czas mieszając, po czym wyjmujemy i przekładamy do miseczki

8

Na tę samą patelnię wkładamy marchewkę i podsmażamy przez 3 minuty. Dodajemy makaron, podsmażamy przez 2 minuty i dodajemy marynatę

9

Mieszamy całość, dodajemy tofu i posypujemy prażonymi orzechami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?