![Wołowina słodko kwaśna](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2019/03/17231213/bok-10-1.png)
Wołowina słodko kwaśna
Wołowina słodko kwaśna podana z ryżem i warzywami…brzmi jak marzenie? Wypróbuj nasz przepis, a przekonasz się, że takie kulinarne marzenie wcale nie jest trudne do spełnienia! Wystarczą odpowiednie dodatki — między innymi imbir i sezam — a mięso nabierze zupełnie nowego wymiaru smakowego. Spróbuj koniecznie!
![Wołowina słodko kwaśna](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2019/03/17231210/gora-4-1.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Low fat](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/fat.png)
![Low glycemic index](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/lowglycemic.png)
![Na wynos](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/nawynos.png)
![Wysokobiałkowe](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/wysokobialkowe.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
ryżu basmati
|
400 g
|
wołowiny
|
2
|
plastry imbiru
10 g
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
1
|
sztuka papryczki chilli
20 g
|
1
|
sztuka cebuli dymki
20 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
0,1
|
sztuki cytryny
10 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
2
|
łyżeczki sezamu
10 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
Sos: |
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
2
|
łyżeczki oleju sezamowego
10 g
|
2,5
|
łyżki soku z cytryny
15 g
|
0,1
|
szklanki wody
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji.
Składniki sosu mieszamy ze sobą.
Mięso kroimy na bardzo cienkie paski.
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cienko pokrojone warzywa, podsmażamy przez 5 minut i odkładamy na bok.
Na tej samej patelni podsmażamy wołowinę przez 5-7 minut dodajemy nasz sos, plaster cytryny i posypujemy sezamem, mieszamy ze sobą i przez chwile podgrzewamy. Podajemy z ryżem.