Udon z tempehem

Udon z tempehem

Udon to klasyczny makaron kuchni azjatyckiej. Nasz przepis zakłada przygotowanie go w wersji wegańskiej – udon z tempehem. Cały sekret dania tkwi w przyprawach – czosnek, imbir, sos sojowy, miód, limonka – niebanalne połączenie smaków, które nadaje charakter całemu daniu. Całość potrawy dopełniają chrupiące warzywa, delikatny kremowy tempeh i najważniejszy – gruby makaron udon. Azja uchwycona na talerzu – smacznego!

20 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Udon z tempehem
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

583 kcal Kalorie
30 g Białko
26 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
1907 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
200 g
 makaronu udon
2
szklanki bulionu warzywnego
500 g
1
porcja tempehu
100 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
100 g
 fasoli Edamame
150 g
 brokuła
1
sztuka marchewki
80 g
0,5
sztuki ogórka
75 g
2
ząbki czosnku
12 g
2
plastry imbiru
10 g
3
łyżki sosu sojowego
30 g
1,5
łyżeczki miodu
18 g
2
łyżki soku z limonki
12 g
2
szczypty soli
0,5 g
2
szczypty pieprzu
0,5 g
4
łyżeczki sezamu
20 g
4
łyżeczki szczypiorku
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

583 kcal Kalorie
30 g Białko
26 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
1907 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Tempeh kroimy w kostkę lub w paski. Posypujemy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę (połowa) i podsmażamy tempeh przez ok. 5-7 minut do zarumienienia z każdej strony.

3

Brokuł dzielimy na małe różyczki, marchew kroimy na grubszą kostkę, natomiast ogórek w cienkie plasterki. Czosnek i imbir bardzo drobno siekamy.

4

W garnku rozgrzewamy oliwę (połowa). Dodajemy imbir i czosnek, podsmażamy przez ok. 1-2 minuty. Następnie dodajemy marchew, brokuł i fasolę, podsmażamy przez kolejne 2 minuty. Całość zalewamy bulionem warzywnym, zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy moc palnika, doprawiamy sosem sojowym, miodem, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Bulion z warzywami gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 8-10 minut do miękkości warzyw.

5

W misce umieszczamy makaron, nalewamy bulion, układamy tempeh i plasterki ogórka. Przed podaniem danie posypujemy sezamem i posiekanym szczypiorkiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?