Ramen z tofu

20 min
Czas przygotowania
200 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,36/5
(z 33 ocen)
Ramen z tofu
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

360 kcal Kalorie
25 g Białko
15 g Tłuszcze
41 g Węglowodany
3200 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
3,6
sztuki cebuli
400 g
6
plastrów imbiru
30 g
5
łyżeczek jasnej pasty miso
25 g
1
łyżeczka oleju sezamowego
5 g
3,5
szklanki bulionu warzywnego
800 g
3
sztuki borowików suszonych
15 g
3
sztuki grzybów shitake
15 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
3
ząbki czosnku
18 g
2
szczypty soli
0,5 g

220 g
 kapusty pak choi
0,5
łyżeczki sezamu
10 g
2,5
opakowania tofu naturalnego
300 g
1
sztuka marchewki
45 g
1
łyżeczka szczypiorku
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

360 kcal Kalorie
25 g Białko
15 g Tłuszcze
41 g Węglowodany
3200 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany imbir, cebulę, czosnek i smażymy przez 5 minut

2

Dodajemy jedną łyżkę sosu sojowego i mieszamy, po minucie wlewamy bulion warzywny, następnie dodajemy grzyby, łyżeczkę soli, oraz resztę sosu sojowego

3

Zagotowujemy i zmniejszamy ogień, gotujemy przez minimum godzinę – najlepiej 2 – 3 godziny

4

Tofu kroimy w kostkę i podsmażamy. Grillujemy pojedyncze liście kapusty

5

Kroimy szczypiorek i marchewkę. Makaron gotujemy według instrukcji

6

Wywar przelewamy przez sitko, wyjmujemy grzyby, warzywa możemy przecisnąć przez oczka sitka. Dodajemy pastę miso

7

Grzyby kroimy i dodajemy do wywaru. Zagotowujemy

8

Podajemy z makaronem, warzywami, tofu i szczypiorkiem

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?