
Zupa miso z łososiem
Lubisz kuchnię azjatycką? Nasz zupa miso z łososiem to przepis na japońskie danie, ale z małym plot twistem, bo z dodatkiem łososia. Taka zupa cudownie rozgrzewa, syci i dostarcza mnóstwa wartościowych składników odżywczych. Jakich? Znajdziesz tu moc kwasów omega-3, beta-karoten, cynk, witaminę D, jod czy wapń. Koniecznie wypróbuj, a ta pyszna zupa zagości w Twoim jadłospisie na stałe!

Kategorie




Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
3
|
szklanki bulionu warzywnego
750 g
|
2
|
łyżeczki pasty miso jasnej
20 g
|
100 g
|
łososia świeżego
|
100 g
|
makaronu Soba
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
4
|
łyżeczki szczypiorku posiekanego
20 g
|
100 g
|
kapusty pak choi
|
1
|
łyżeczka oleju sezamowego
5 g
|
2
|
łyżeczki nasion sezamu
10 g
|
2
|
listki nori
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek siekamy na mniejsze kawałki. Oddzielamy liście pak choi od łodygi.
Łososia kroimy w kostkę o grubości ok. 2 cm.
W dużym garnku zagotowujemy bulion warzywny na dużej mocy palnika.
Gdy bulion się zagotuje, zmniejszamy moc palnika do średniej mocy. Dodajemy startą marchewkę i gotujemy przez 3 minuty.
W osobnej miseczce rozrabiamy pastę miso z niewielką ilością gorącego bulionu. Używamy do tego gorącego bulionu z garnka, który stopniowo dodajemy do pasty miso, mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
W osobnym garnku gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie go odcedzamy.
Dodajemy do bulionu z marchewką liście pak choi i gotujemy przez 3 minuty, aż łodygi staną się miękkie, ale nadal będą chrupiące.
Wyłączamy palnik pod garnkiem. Dodajemy do zupy wcześniej rozrobioną pastę miso i dokładnie mieszamy.
Do zupy dodajemy kawałki łososia i pozostawiamy na około 5 min, aż mięso z łososia się zetnie. Jeżeli preferujesz w pełni ugotowaną rybę, możesz dodać ją do bulionu wcześniej podczas gotowania (w momencie dodania pak choi), aby mięso ryby mocniej się ścięło i w pełni ugotowało w środku.
Do misek nakładamy ugotowany makaron, zalewamy zupą z łososiem i warzywami.
Zupę posypujemy świeżo pokrojonym szczypiorkiem, sezamem i pokruszonymi liśćmi nori. Polewamy odrobiną oleju sezamowego.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.