
Wegański gulasz z soczewicą, warzywami i surówką z kiszonych ogórków

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
5
|
sztuk ziemniaków
350 g
|
2
|
sztuki cebuli
220 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
0,5
|
sztuki selera
100 g
|
2
|
sztuki marchwi
90 g
|
200 g
|
soczewicy czerwonej
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
sztuka papryki żółtej
170 g
|
10
|
łyżeczek kopru świeżego
40 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
łyżeczki musztardy
20 g
|
6
|
sztuk kiszonych ogórków
300 g
|
1
|
szczypta soli i pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Przygotowujemy pieczone ziemniaki.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na równe kawałki.
Pokrojone ziemniaki przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą.
Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy ziemniaki przez około 40-50 minut, do momentu, aż będą miękkie i złociste.
Przyrządzamy gulasz z soczewicy.
Cebulę, czosnek, seler i marchew przesmażamy lekko w rondlu, aż lekko zmiękną i dodajemy soczewicę, dusimy tak jeszcze chwilę.
Do podduszonej soczewicy z warzywami, dodajemy pomidory w puszce wraz z odrobiną wody i gotujemy na małym ogniu, aż soczewica zmięknie.
Do ugotowanych warzyw z soczewicą dodajemy pokrojoną w kostkę około 2 cm paprykę. Całość należy zagotować i doprawić solą, pieprzem.
Przygotowujemy surówkę z kiszonych ogórków. Ogórki kroimy w cienkie plastry, a cebulkę drobną kostkę.
Pokrojone warzywa doprawiamy solą, pieprzem, musztardą, posiekanym koperkiem i skrapiamy oliwą. Wszystkie składniki mieszamy.
Gotowe danie przekładamy na talerz. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
