Zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora

Soczyste białe różyczki, przypominające pąki kwiatowe – kalafior to warzywo kapustne, które nie tylko ciekawie wygląda, ale przede wszystkim: dostarcza mocy składników odżywczych. Jakich? Znajdziesz tu m.in. przeciwnowotworowe glukozynolany, witaminę C, foliany i potas. A jeśli zastanawiasz się, jak włączyć to warzywo do diety, zupa krem z kalafiora poleca się na obiad. Prosty skład i szybkie wykonanie to jej cechy charakterystyczne. Za to o pełnię doznań dbają delikatnie kremowy smak i aromat świeżego koperku. Smacznego!

5 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,80/5
(z 5 ocen)
Zupa krem z kalafiora
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

416 kcal Kalorie
18 g Białko
12 g Tłuszcze
63 g Węglowodany
1494 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
400 g
 kalafiora
3
sztuki ziemniaków
210 g
2
szklanki bulionu
500 g
4
łyżeczki oliwy
20 g
4
kromki chleba
120 g
4
plastry szynki z kurczaka
40 g
1
łyżeczka koperku
4 g
1
szczypta soli
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

416 kcal Kalorie
18 g Białko
12 g Tłuszcze
63 g Węglowodany
1494 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Kalafiora dzielimy na małe różyczki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

2

Warzywa gotujemy do miękkości w bulionie. Blendujemy na gładki krem z dodatkiem oliwy. Jeśli zupa jest za gęsta, dodajemy wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

3

Zupę posypujemy koperkiem, doprawiamy solą. Jemy z kanapkami z wędliną.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.