Zupa krem z kalafiora
Soczyste białe różyczki, przypominające pąki kwiatowe – kalafior to warzywo kapustne, które nie tylko ciekawie wygląda, ale przede wszystkim: dostarcza mocy składników odżywczych. Jakich? Znajdziesz tu m.in. przeciwnowotworowe glukozynolany, witaminę C, foliany i potas. A jeśli zastanawiasz się, jak włączyć to warzywo do diety, zupa krem z kalafiora poleca się na obiad. Prosty skład i szybkie wykonanie to jej cechy charakterystyczne. Za to o pełnię doznań dbają delikatnie kremowy smak i aromat świeżego koperku. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
kalafiora
|
3
|
sztuki ziemniaków
210 g
|
2
|
szklanki bulionu
500 g
|
4
|
łyżeczki oliwy
20 g
|
4
|
kromki chleba
120 g
|
4
|
plastry szynki z kurczaka
40 g
|
1
|
łyżeczka koperku
4 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kalafiora dzielimy na małe różyczki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Warzywa gotujemy do miękkości w bulionie. Blendujemy na gładki krem z dodatkiem oliwy. Jeśli zupa jest za gęsta, dodajemy wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Zupę posypujemy koperkiem, doprawiamy solą. Jemy z kanapkami z wędliną.