Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Zupa krem z ciecierzycy

Zupa krem z ciecierzycy

Lubisz zupy, ale czujesz, że za mało Cię sycą? Mamy rozwiązanie: a jest nim zupa krem z ciecierzycy! Ze względu na wysoką zawartość białka, taki obiad zaspokaja apetyt na długo – a to jeszcze nie koniec jego zalet. To też świetne źródło beta-karotenu, żelaza, magnezu i wapnia oraz…rozgrzewających przypraw. Taka zupa sprawdzi się więc szczególnie dobrze w chłodne jesienne i zimowe dni. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
80 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,92/5
(z 50 ocen)
Zupa krem z ciecierzycy
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

241 kcal Kalorie
9 g Białko
9 g Tłuszcze
36 g Węglowodany
1678 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
11,5
sztuki marchewki
920 g
1
sztuka cebuli
80 g
4
ząbki czosnku
24 g
2
sztuki papryczki chilli
40 g
240 g
 ciecierzycy konserwowej
4
szklanki bulionu warzywnego
1000 g
0,5
opakowania mleczka kokosowego
200 g
2
plastry imbiru
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
2
łyżeczki słodkiej papryki
6 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

241 kcal Kalorie
9 g Białko
9 g Tłuszcze
36 g Węglowodany
1678 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

2

Odcinamy końce marchewek, cebulę kroimy na 4 części, rozgniatamy czosnek i kroimy chili na mniejsze kawałki, wszystkie składniki przekładamy na blaszkę, posypujemy solą i startym imbirem.

3

Odcedzamy ciecierzycę i w miseczce posypujemy słodką papryką i solą.

4

Pieczemy warzywa przez 30 minut, następnie dodajemy ciecierzycę (uprzednio robiąc jej miejsce, żeby można było ją ławo oddzielić) i pieczemy kolejne 30 minut.

5

Po upieczeniu wyciągamy blaszkę i przekładamy marchewkę, czosnek i cebulę do pojemnika, w którym będziemy blendować zupę, natomiast ciecierzycę do oddzielnego.

6

Do marchewek dodajemy bulion i blendujemy, sprawdzamy, czy krem jest odpowiednio słony i przekładamy do garnka.

7

Do zupy dodajemy mleczko kokosowe i zagotowujemy.

8

Zupę podajemy z pieczoną ciecierzycą na wierzchu.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.