Zupa krem z ciecierzycy

Zupa krem z ciecierzycy

Lubisz zupy, ale czujesz, że za mało Cię sycą? Mamy rozwiązanie: a jest nim zupa krem z ciecierzycy! Ze względu na wysoką zawartość białka, taki obiad zaspokaja apetyt na długo – a to jeszcze nie koniec jego zalet. To też świetne źródło beta-karotenu, żelaza, magnezu i wapnia oraz…rozgrzewających przypraw. Taka zupa sprawdzi się więc szczególnie dobrze w chłodne jesienne i zimowe dni. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
80 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,50/5
(z 30 ocen)
Zupa krem z ciecierzycy
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

241 kcal Kalorie
9 g Białko
9 g Tłuszcze
36 g Węglowodany
1678 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
11,5
sztuki marchewki
920 g
1
sztuka cebuli
80 g
4
ząbki czosnku
24 g
2
sztuki papryczki chilli
40 g
240 g
 ciecierzycy konserwowej
4
szklanki bulionu warzywnego
1000 g
0,5
opakowania mleczka kokosowego
200 g
2
plastry imbiru
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
2
łyżeczki słodkiej papryki
6 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

241 kcal Kalorie
9 g Białko
9 g Tłuszcze
36 g Węglowodany
1678 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (tryb góra-dół) lub 160°C (termoobieg). Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

2

Marchew kroimy w grubsze kawałki. Cebulę kroimy w ćwiartki. Czosnek obieramy i pozostawiamy w całości. Papryczkę chilli kroimy w średnie kawałki. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

3

Pokrojone warzywa przekładamy na blachę. Posypujemy solą oraz imbirem według własnego uznania, mieszamy, aby przyprawy równomiernie się rozłożyły.

4

Ciecierzycę odsączamy z zalewy, osuszamy, przekładamy do miski. Dodajemy słodką paprykę oraz sól według własnego uznania, mieszamy dokładnie.

5

Warzywa pieczemy przez ok. 30 minut, w połowie czasu mieszając, aby równomiernie się upiekły. Po tym czasie na blaszkę dodajemy ciecierzycę (układamy z boku, aby łatwo było ją oddzielić później) i pieczemy kolejne 30 minut do całkowitego zmięknięcia warzyw.

6

Marchew, cebulę, czosnek oraz papryczkę chilli przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy gorący bulion warzywny i blendujemy na gładki krem. Jeśli krem jest zbyt gęsty – dolewamy trochę bulionu, jeśli zbyt rzadki – zagotowujemy na dużym ogniu przez kilka minut, aby odparować nadmiar płynu.

7

Przekładamy krem do garnka, dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy i zagotowujemy na średnim ogniu pod przykryciem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

8

Gotową zupę podajemy z pieczoną ciecierzycą na wierzchu.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera