Zupa krem z ciecierzycy
Lubisz zupy, ale czujesz, że za mało Cię sycą? Mamy rozwiązanie: a jest nim zupa krem z ciecierzycy! Ze względu na wysoką zawartość białka, taki obiad zaspokaja apetyt na długo – a to jeszcze nie koniec jego zalet. To też świetne źródło beta-karotenu, żelaza, magnezu i wapnia oraz…rozgrzewających przypraw. Taka zupa sprawdzi się więc szczególnie dobrze w chłodne jesienne i zimowe dni. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
11,5
|
sztuki marchewki
920 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
4
|
ząbki czosnku
24 g
|
2
|
sztuki papryczki chilli
40 g
|
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
4
|
szklanki bulionu warzywnego
1000 g
|
0,5
|
opakowania mleczka kokosowego
200 g
|
2
|
plastry imbiru
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
łyżeczki słodkiej papryki
6 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Odcinamy końce marchewek, cebulę kroimy na 4 części, rozgniatamy czosnek i kroimy chili na mniejsze kawałki, wszystkie składniki przekładamy na blaszkę, posypujemy solą i startym imbirem.
Odcedzamy ciecierzycę i w miseczce posypujemy słodką papryką i solą.
Pieczemy warzywa przez 30 minut, następnie dodajemy ciecierzycę (uprzednio robiąc jej miejsce, żeby można było ją ławo oddzielić) i pieczemy kolejne 30 minut.
Po upieczeniu wyciągamy blaszkę i przekładamy marchewkę, czosnek i cebulę do pojemnika, w którym będziemy blendować zupę, natomiast ciecierzycę do oddzielnego.
Do marchewek dodajemy bulion i blendujemy, sprawdzamy, czy krem jest odpowiednio słony i przekładamy do garnka.
Do zupy dodajemy mleczko kokosowe i zagotowujemy.
Zupę podajemy z pieczoną ciecierzycą na wierzchu.