
Zupa krem z ciecierzycy
Lubisz zupy, ale czujesz, że za mało Cię sycą? Mamy rozwiązanie: a jest nim zupa krem z ciecierzycy! Ze względu na wysoką zawartość białka, taki obiad zaspokaja apetyt na długo – a to jeszcze nie koniec jego zalet. To też świetne źródło beta-karotenu, żelaza, magnezu i wapnia oraz…rozgrzewających przypraw. Taka zupa sprawdzi się więc szczególnie dobrze w chłodne jesienne i zimowe dni. Smacznego!

Kategorie












Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
11,5
|
sztuki marchewki
920 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
4
|
ząbki czosnku
24 g
|
2
|
sztuki papryczki chilli
40 g
|
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
4
|
szklanki bulionu warzywnego
1000 g
|
0,5
|
opakowania mleczka kokosowego
200 g
|
2
|
plastry imbiru
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
łyżeczki słodkiej papryki
6 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (tryb góra-dół) lub 160°C (termoobieg). Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Marchew kroimy w grubsze kawałki. Cebulę kroimy w ćwiartki. Czosnek obieramy i pozostawiamy w całości. Papryczkę chilli kroimy w średnie kawałki. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Pokrojone warzywa przekładamy na blachę. Posypujemy solą oraz imbirem według własnego uznania, mieszamy, aby przyprawy równomiernie się rozłożyły.
Ciecierzycę odsączamy z zalewy, osuszamy, przekładamy do miski. Dodajemy słodką paprykę oraz sól według własnego uznania, mieszamy dokładnie.
Warzywa pieczemy przez ok. 30 minut, w połowie czasu mieszając, aby równomiernie się upiekły. Po tym czasie na blaszkę dodajemy ciecierzycę (układamy z boku, aby łatwo było ją oddzielić później) i pieczemy kolejne 30 minut do całkowitego zmięknięcia warzyw.
Marchew, cebulę, czosnek oraz papryczkę chilli przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy gorący bulion warzywny i blendujemy na gładki krem. Jeśli krem jest zbyt gęsty – dolewamy trochę bulionu, jeśli zbyt rzadki – zagotowujemy na dużym ogniu przez kilka minut, aby odparować nadmiar płynu.
Przekładamy krem do garnka, dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy i zagotowujemy na średnim ogniu pod przykryciem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Gotową zupę podajemy z pieczoną ciecierzycą na wierzchu.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.