Zupa kimchi z tofu
Uwielbiasz koreańską kuchnię? Zatem zupa kimchi z tofu to idealna propozycja dla Ciebie! Połączenie kwaśno-ostrego kimchi z tofu, makaronem ryżowym i warzywami zadowoli podniebienie nawet najbardziej wybrednych fanów kuchni koreańskiej. Koniecznie wypróbuj naszą propozycję niebanalnego, mocno rozgrzewającego posiłku bogatego w roślinne białko i antyoksydanty!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
makaronu ryżowego
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
1
|
opakowanie kimchi
300 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, góra-dół. Tofu kroimy w kostkę, pieczemy, aż uzyska złoty kolor (tofu można również podsmażyć na suchej patelni).
Cebulę, czosnek i imbir drobno siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Marchew kroimy w paski.
Do garnka wkładamy cebulę, czosnek, imbir, marchew, posiekane kimchi. Zalewamy bulionem. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy sos sojowy i erytrol.
Zupę podajemy z makaronem i kimchi.