Zupa brokułowa z tofu

Zupa brokułowa z tofu

Zupa pełna białka to idealny przepis na sycący, prosty w wykonaniu obiad. Dowód? Nasza zupa brokułowa z tofu! Jej sekret tkwi w połączeniu brokułowo-ziemniaczanego kremu z trio przypraw – płatkami drożdżowymi, papryką wędzoną oraz…musztardą. Do tego podsmażone na złoty kolor tofu i gotowe! Taki obiad dostarczy Ci mocy przeciwutleniaczy, żelaza, wapnia czy błonnika. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Zupa brokułowa z tofu
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

554 kcal Kalorie
30 g Białko
17 g Tłuszcze
74 g Węglowodany
2120 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
250 g
 brokuła
2
sztuki ziemniaków
140 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
1
łyżeczka musztardy
10 g
2
szklanki bulionu warzywnego
500 g
2
łyżki płatków drożdżowych
10 g
0,5
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
szklanki mleka roślinnego
125 g
1
łyżka mąki pszennej
12 g
0,5
opakowania tofu wędzonego
90 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

554 kcal Kalorie
30 g Białko
17 g Tłuszcze
74 g Węglowodany
2120 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Obieramy cebulę i czosnek, kroimy je w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki.

2

W dużym garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i podsmażamy, aż będzie lekko złocista. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez minutę, uważając, żeby się nie przypalił.

3

Dorzucamy ziemniaki do garnka, zalewamy bulionem warzywnym i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut.

4

Do garnka wrzucamy różyczki brokuła. Gotujemy kolejne 8–10 minut, aż brokuł będzie miękki.

5

Mąkę dokładnie mieszamy z mlekiem. Gotową mieszankę wlewamy stopniowo do zupy, energicznie mieszając.

6

Dodajemy musztardę, płatki drożdżowe, paprykę wędzoną, sól i pieprz do smaku. Gotujemy jeszcze przez chwilę, aby smaki się połączyły.

7

Wyłączamy palnik i blendujemy całość na krem, używając blendera ręcznego. Jeśli wolimy zupę z kawałkami warzyw, wyławiamy część warzyw, które podczas podania dodamy do zupy.

8

Tofu kroimy w małą kostkę. Patelnię rozgrzewamy beztłuszczowo i podsmażamy tofu, aż stanie się chrupiące i lekko złociste z każdej strony.

9

Nalewamy zupę do miski, na wierzch dodajemy podsmażone tofu.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.