Zupa brokułowa z tofu
Zupa pełna białka to idealny przepis na sycący, prosty w wykonaniu obiad. Dowód? Nasza zupa brokułowa z tofu! Jej sekret tkwi w połączeniu brokułowo-ziemniaczanego kremu z trio przypraw – płatkami drożdżowymi, papryką wędzoną oraz…musztardą. Do tego podsmażone na złoty kolor tofu i gotowe! Taki obiad dostarczy Ci mocy przeciwutleniaczy, żelaza, wapnia czy błonnika. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
250 g
|
brokuła
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
2
|
łyżki płatków drożdżowych
10 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
szklanki mleka roślinnego
125 g
|
1
|
łyżka mąki pszennej
12 g
|
0,5
|
opakowania tofu wędzonego
90 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Obieramy cebulę i czosnek, kroimy je w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki.
W dużym garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i podsmażamy, aż będzie lekko złocista. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez minutę, uważając, żeby się nie przypalił.
Dorzucamy ziemniaki do garnka, zalewamy bulionem warzywnym i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut.
Do garnka wrzucamy różyczki brokuła. Gotujemy kolejne 8–10 minut, aż brokuł będzie miękki.
Mąkę dokładnie mieszamy z mlekiem. Gotową mieszankę wlewamy stopniowo do zupy, energicznie mieszając.
Dodajemy musztardę, płatki drożdżowe, paprykę wędzoną, sól i pieprz do smaku. Gotujemy jeszcze przez chwilę, aby smaki się połączyły.
Wyłączamy palnik i blendujemy całość na krem, używając blendera ręcznego. Jeśli wolimy zupę z kawałkami warzyw, wyławiamy część warzyw, które podczas podania dodamy do zupy.
Tofu kroimy w małą kostkę. Patelnię rozgrzewamy beztłuszczowo i podsmażamy tofu, aż stanie się chrupiące i lekko złociste z każdej strony.
Nalewamy zupę do miski, na wierzch dodajemy podsmażone tofu.