Ziemniaki z tofu
Jak połączyć tradycję kulinarną z nowymi trendami żywieniowymi? A no na przykład przygotowując ziemniaki z tofu z naszego przepisu. Danie to łączy w sobie podstawowe warzywo kuchni polskiej, czyli ziemniaki i produkty, które zyskały u nas popularność stosunkowo niedawno – czyli tofu i boczniaki. Efekt? Nieoczywista potrawa bogata w białko, potas, wapń, żelazo i witaminy z grupy B. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie tofu
180 g
|
4
|
sztuki dużych ziemniaków
280 g
|
0,3
|
opakowania jogurtu roślinnego
40 g
|
1
|
sztuka cebuli dymki
20 g
|
6
|
łyżeczek koperku
24 g
|
2
|
sztuki boczniaków
100 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki gotujemy w całości w osolonej wodzie aż będą miękkie. Po przestudzeniu kroimy na połówki.
Boczniaki kroimy w cienkie paski i zalewamy sosem sojowym, mieszamy.
Tofu rozgniatamy i mieszamy z jogurtem, posiekanym szczypiorkiem i koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem.
Boczniaki smażymy na patelni przez mniej więcej 6 minut.
Na ziemniakach układamy tofu i boczniaki. Smacznego!