Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Ziemniaki z tofu

Ziemniaki z tofu

Jak połączyć tradycję kulinarną z nowymi trendami żywieniowymi? A no na przykład przygotowując ziemniaki z tofu z naszego przepisu. Danie to łączy w sobie podstawowe warzywo kuchni polskiej, czyli ziemniaki i produkty, które zyskały u nas popularność stosunkowo niedawno – czyli tofu i boczniaki. Efekt? Nieoczywista potrawa bogata w białko, potas, wapń, żelazo i witaminy z grupy B. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,77/5
(z 13 ocen)
Ziemniaki z tofu
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

525 kcal Kalorie
33 g Białko
15 g Tłuszcze
69 g Węglowodany
610 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
1
opakowanie tofu
180 g
4
sztuki dużych ziemniaków
280 g
0,3
opakowania jogurtu roślinnego
40 g
1
sztuka cebuli dymki
20 g
6
łyżeczek koperku
24 g
2
sztuki boczniaków
100 g
1
łyżka sosu sojowego
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

525 kcal Kalorie
33 g Białko
15 g Tłuszcze
69 g Węglowodany
610 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ziemniaki gotujemy w całości w osolonej wodzie aż będą miękkie. Po przestudzeniu kroimy na połówki.

2

Boczniaki kroimy w cienkie paski i zalewamy sosem sojowym, mieszamy.

3

Tofu rozgniatamy i mieszamy z jogurtem, posiekanym szczypiorkiem i koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem.

4

Boczniaki smażymy na patelni przez mniej więcej 6 minut.

5

Na ziemniakach układamy tofu i boczniaki. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.