
Ziemniaki z jajkiem sadzonym
Obiad o smaku dzieciństwa? Ziemniaki z jajkiem sadzonym są idealnym kandydatem! Perfekcyjne, gdy nie masz ochoty na dania mięsne – a także wtedy, gdy brakuje Ci czasu na dłuższe gotowanie. Co więcej, poza pysznie orzeźwiającym smakiem, taki posiłek dostarcza także potasu, żelaza, białka czy błonnika. A dodatkowo syci świetnie i na długo. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, smacznego!

Kategorie



Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
7
|
sztuk ziemniaków
490 g
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka koperku
4 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Nie obieramy ich, jeśli skórka jest cienka i świeża. (Jeżeli skórka ziemniaków jest gruba, obieramy).
Wkładamy umyte ziemniaki do garnka i zalewamy zimną wodą, tak aby całkowicie je przykryła. Dodajemy sporą szczyptę soli do wody. Gotujemy na średnim ogniu pod częściowym przykryciem przez około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Sprawdzamy widelcem – powinien łatwo wchodzić w ziemniaki.
W międzyczasie myjemy ogórka i kroimy go w plastry o grubości około 3-4 milimetrów. Odstawiamy na bok.
Gdy ziemniaki są już ugotowane, odcedzamy je dokładnie z wody.
Na patelni rozgrzewamy oliwę na małym ogniu.
Delikatnie wbijamy jajko na rozgrzaną patelnię. Smażymy jajko sadzone przez około 2-3 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem wedle uznania.
Na talerz wykładamy ugotowane ziemniaki, obok układamy plastry ogórka. Na środku kładziemy usmażone jajko sadzone. Całość możemy posypać posiekanym koperkiem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.