Jajko sadzone ze szparagami i pieczywem

Jajko sadzone ze szparagami i pieczywem

Szparagi – afrodyzjak, źródło żelaza oraz witaminy C, pożywka dla bakterii jelitowych i… najpyszniejsze warzywo wiosny! Jeżeli zgadzasz się z ostatnim stwierdzeniem, jajko sadzone ze szparagami i pieczywem koniecznie musi zagościć na Twoim stole. Wystarczy 6 składników, by cieszyć się tym pysznym i pożywnym śniadaniem. Naprawdę warto – smacznego!

5 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Jajko sadzone ze szparagami i pieczywem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

389 kcal Kalorie
22 g Białko
17 g Tłuszcze
40 g Węglowodany
534 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
8
sztuk szparagów
240 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
2
sztuki jajek
112 g
2
kromki chleba
60 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

389 kcal Kalorie
22 g Białko
17 g Tłuszcze
40 g Węglowodany
534 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Przekładamy na patelnię z oliwą, dodajemy wodę (tyle, aby przykryła dno co najmniej w połowie).

2

Patelnię przykrywamy, wstawiamy na gaz. Gdy woda na patelni zacznie się gotować parujemy szparagi ok 10 minut. Aż staną się miękkie. Przekładamy na talerz.

3

Na tej samej patelni (z resztą tłuszczu i wody) smażymy jajka, tak, jak lubimy. Przekładamy do szparagów.

4

Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.