
Ziemniaczana zapiekanka z tofu
10 składników, proste wykonanie i długa sytość: ziemniaczana zapiekanka z tofu poleca się na obiad! Ten przepis na rozgrzewający posiłek to połączenie pełnego białka tofu z klasykami polskiej kuchni – czyli ziemniakami, cebulą, czosnkiem i natką pietruszki. Do tego passata pomidorowa, przyprawy i gotowe. Takie danie dostarczy Ci mnóstwa żelaza, wapnia, potasu, polifenoli oraz pełnowartościowego białka. Smacznego!

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
8
|
sztuk ziemniaków
560 g
|
2
|
opakowania tofu naturalnego
360 g
|
0,7
|
opakowania passaty pomidorowej
500 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
1
|
łyżeczka ziół prowansalskich
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki gotujemy w mundurkach lub obrane w lekko osolonym wrzątku przez ok. 15 minut – do momentu, aż będą lekko miękkie, ale nie rozpadające się. Odcedzamy i studzimy. Kroimy w cienkie plasterki (ok. 0,5 cm). Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, tryb góra – dół.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i miażdżymy. Tofu kruszymy rękami na mniejsze kawałki.
W rondelku rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek. Podsmażamy na średnim ogniu przez około 2-3 minuty, aż cebula stanie się miękka i lekko przezroczysta.
Dodajemy pokruszone tofu, mieszamy i smażymy przez 5-7 minut, aż tofu stanie się złotobrązowe.
Do rondla z tofu dodajemy passatę pomidorową, sos sojowy, paprykę wędzoną i zioła prowansalskie. Krótko gotujemy, mieszając przez około 1 minutę.
Blachę lub naczynie żaroodporne (wielkością dostosowane do ilości farszu) smarujemy odrobiną oleju.
Połowę ziemniaków wykładamy na dół naczynia żaroodpornego. Wykładamy cały sos i przykrywamy resztą ziemniaków. Jeśli mamy małe naczynie, możemy zrobić więcej warstw ziemniaków i sosu.
Zapiekamy bez przykrycia w 200°C przez 25–30 minut, aż wierzch lekko się zarumieni. Jeśli chcemy mocniejsze przypieczenie – ostatnie 5 minut włączamy funkcję grill.
Gotową zapiekankę posypujemy natką pietruszki.