Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Zielona szakszuka

Zielona szakszuka

Szakszuka bez pomidorów? Też jest pyszna! A dowodem jest nasz przepis, czyli zielona szakszuka na bazie szpinaku i papryki. Oprócz warzyw do jej przygotowania potrzebne Ci będą jajka, oliwa i przyprawy, a do podania – chrupiące pieczywo. Gotowy posiłek świetnie syci i dostarcza mocy żelaza, witamin z grupy B, witaminy C oraz beta-karotenu. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Zielona szakszuka
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

442 kcal Kalorie
22 g Białko
23 g Tłuszcze
42 g Węglowodany
559 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
0,5
sztuki papryki
85 g
100 g
 szpinaku
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
2
sztuki jaja kurzego
112 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

442 kcal Kalorie
22 g Białko
23 g Tłuszcze
42 g Węglowodany
559 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Na patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu.

2

Wkładamy pokrojoną w paski paprykę oraz szpinak. Podsmażamy przez 2-3 minuty, aż papryka lekko zmięknie, a szpinak zwiędnie. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Mieszamy całość, aby smaki się połączyły.

3

Dodajemy posiekany czosnek i smażymy przez kolejne 2 minuty.

4

Delikatnie rozgarniamy warzywa na patelni, aby zrobić miejsce na jajka. Wbijamy jajka w przygotowane wgłębienia.

5

Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy na małym ogniu przez kilka minut, aż białka jajek się zetną, a żółtka pozostaną lekko płynne (lub zgodnie z preferencjami).

6

Zdejmujemy patelnię z ognia, doprawiamy solą i pieprzem według smaku.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.