Zielona szakszuka
Szakszuka bez pomidorów? Też jest pyszna! A dowodem jest nasz przepis, czyli zielona szakszuka na bazie szpinaku i papryki. Oprócz warzyw do jej przygotowania potrzebne Ci będą jajka, oliwa i przyprawy, a do podania – chrupiące pieczywo. Gotowy posiłek świetnie syci i dostarcza mocy żelaza, witamin z grupy B, witaminy C oraz beta-karotenu. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,5
|
sztuki papryki
85 g
|
100 g
|
szpinaku
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
sztuki jaja kurzego
112 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu.
Wkładamy pokrojoną w paski paprykę oraz szpinak. Podsmażamy przez 2-3 minuty, aż papryka lekko zmięknie, a szpinak zwiędnie. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Mieszamy całość, aby smaki się połączyły.
Dodajemy posiekany czosnek i smażymy przez kolejne 2 minuty.
Delikatnie rozgarniamy warzywa na patelni, aby zrobić miejsce na jajka. Wbijamy jajka w przygotowane wgłębienia.
Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy na małym ogniu przez kilka minut, aż białka jajek się zetną, a żółtka pozostaną lekko płynne (lub zgodnie z preferencjami).
Zdejmujemy patelnię z ognia, doprawiamy solą i pieprzem według smaku.