Zapiekany ryż na mleku roślinnym z brzoskwiniami i orzechami

Zapiekany ryż na mleku roślinnym z brzoskwiniami i orzechami

Czy Tobie również ryż na mleku przywodzi na myśl dzieciństwo? Miło jest wrócić do tych smaków. Proponujemy Ci jednak przygotować go w nieco inny sposób — będzie jeszcze pyszniejszy i bardziej aromatyczny. Zapiekany ryż na mleku roślinnym z brzoskwiniami i orzechami to będzie Twój nowy hit!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,14/5
(z 7 ocen)
Zapiekany ryż na mleku roślinnym z brzoskwiniami i orzechami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

467 kcal Kalorie
14 g Białko
8 g Tłuszcze
81 g Węglowodany
81 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
100 g
 ryżu basmati
1,5
szklanki mleka roślinnego
375 g
2
łyżki wegańskiej odżywki białkowej
20 g
4
sztuki brzoskwiń
360 g
15 g
 orzechów włoskich
3
łyżeczki erytrolu
15 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

467 kcal Kalorie
14 g Białko
8 g Tłuszcze
81 g Węglowodany
81 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Do rondelka wsypujemy ryż, zalewamy mlekiem roślinnym i gotujemy na wolnym ogniu, aż będzie miękki.

2

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

3

Do ugotowanego ryżu dodajemy erytrol, odżywkę białkową, pokrojone brzoskwinie, posiekane orzechy i dokładnie mieszamy. Erytrol dodajemy wedle uznania, jeśli danie jest wystarczająco słodkie, możemy pominąć ten składnik.

4

Gęsty ryż przekładamy do naczynia do zapiekania i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.