Zapiekany ryż na mleku roślinnym z brzoskwiniami i orzechami
Czy Tobie również ryż na mleku przywodzi na myśl dzieciństwo? Miło jest wrócić do tych smaków. Proponujemy Ci jednak przygotować go w nieco inny sposób — będzie jeszcze pyszniejszy i bardziej aromatyczny. Zapiekany ryż na mleku roślinnym z brzoskwiniami i orzechami to będzie Twój nowy hit!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu basmati
|
1,5
|
szklanki mleka roślinnego
375 g
|
2
|
łyżki wegańskiej odżywki białkowej
20 g
|
4
|
sztuki brzoskwiń
360 g
|
15 g
|
orzechów włoskich
|
3
|
łyżeczki erytrolu
15 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do rondelka wsypujemy ryż, zalewamy mlekiem roślinnym i gotujemy na wolnym ogniu, aż będzie miękki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Do ugotowanego ryżu dodajemy erytrol, odżywkę białkową, pokrojone brzoskwinie, posiekane orzechy i dokładnie mieszamy. Erytrol dodajemy wedle uznania, jeśli danie jest wystarczająco słodkie, możemy pominąć ten składnik.
Gęsty ryż przekładamy do naczynia do zapiekania i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.