
Budyń waniliowy z sosem malinowym
Czy wiesz, że eliminując z diety mleko i jego przetwory, nie musisz rezygnować z klasycznego deseru mlecznego, jakim jest budyń? Żeby się o tym przekonać, koniecznie wypróbuj nasz przepis na budyń waniliowy na mleku roślinnym z sosem malinowym! Przygotowany według poniższych wskazówek deser, idealnie sprawdzi się jako wegański podwieczorek, którego smak właściwie nie różni się od znanego nam z dzieciństwa smaku budyniu.

Kategorie











Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
szklanki mleka roślinnego
500 g
|
2
|
łyżki mąki ziemniaczanej
20 g
|
2
|
łyżki ksylitolu
30 g
|
2
|
łyżeczki ekstraktu waniliowego
6 g
|
210 g
|
malin
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do rondelka wlewamy mleko roślinne, ekstrakt waniliowy, ksylitol i całość gotujemy.
Do gotującego się mleka, dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 50 ml wody. W trakcie dodawania mąki całość dynamicznie mieszamy i podgrzewamy do zgęstnienia.
Gotową gładką masę przelewamy do miseczki.
Nagrzewamy rondel, wrzucamy do niego maliny, wlewamy trochę wody i całość gotujemy. Rozgotowane maliny miksujemy (zmiksowane maliny możemy przetrzeć na sitku, aby pozbyć się pestek).
Budyń polewamy sosem malinowym.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
