Zapiekany makaron ze szpinakiem i łososiem
Makaronowa zapiekanka to idealny sposób na prosty w wykonaniu obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się np. nasz przepis – czyli zapiekany makaron ze szpinakiem i łososiem. Czosnkowy szpinak tworzy tu wyraziste połączenie z makaronem, łososiem wędzonym i rozpływającą się w ustach mozzarellą. Całość przełamują jeszcze kwaskowate pomidory – a gotowe danie dostarcza mocy kwasów omega-3, witamin z grupy B, żelaza, likopenu i beta-karotenu. Koniecznie wypróbuj, a zakochasz się od pierwszego kęsa!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
70 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
50 g
|
szpinaku
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
50 g
|
łososia wędzonego
|
2
|
plastry sera mozzarella
30 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii
2 g
|
0,5
|
łyżeczki oregano
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Czosnek siekamy. Pomidora sparzamy wrzącą wodą, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek i szpinak, aż szpinak zwiędnie. Przekładamy do makaronu.
Do makaronu dodajemy pomidora, kawałki ryby. Przyprawiamy do smaku: solą, pieprzem, czosnkiem, bazylią i oregano. Mieszamy w naczyniu, aby składniki były równomiernie rozprowadzone.
Posypujemy startym serem i zapiekamy 25-30 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.