
Zapiekanka z pieczarkami i szynką
Masz ochotę na coś, co zaspokoi Twój apetyt na fast foody? Zapiekanka z pieczarkami i szynką to strzał w dziesiątkę i prosty sposób na śniadanie lub kolację. Podana z podsmażoną cebulką oraz pieczarkami posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a w porcji dostarczy aż 31 g białka. Smacznego!

Kategorie



Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
1
|
sztuka półbagietki
110 g
|
10
|
sztuk pieczarek
200 g
|
8
|
plastrów szynki z kurczaka
80 g
|
7
|
plastrów sera gouda
105 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
2
|
łyżeczki oleju
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżka ketchupu
20 g
|
1
|
łyżeczka szczypiorku
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Bagietkę kroimy wzdłuż na pół.
Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w cienkie plasterki.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy ją na średniej mocy palnika przez około 3 minuty, aż zmięknie i się zeszkli.
Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki. Smażymy je dalej na średnim ogniu, często mieszając, przez około 5-7 minut, aż zmiękną i odparuje z nich woda, a delikatnie się zrumienią. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C (termoobieg) lub 200°C (grzanie góra-dół).
Szynkę kroimy w mniejsze kawałki lub paski.
Na każdą połówkę bagietki nakładamy równomiernie usmażone pieczarki z cebulą.
Na pieczarki rozkładamy kawałki szynki.
Całość obficie posypujemy startym lub pokrojonym w cienkie paski serem.
Zapiekanki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 10-15 minut, lub do momentu, aż ser się roztopi i pięknie zrumieni, a bagietka będzie chrupiąca.
Upieczone zapiekanki wyjmujemy z piekarnika. Smarujemy ketchupem i posypujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem.