Zapiekanka rybna

Zapiekanka rybna

Nie wiesz, jak sprytnie wkomponować ryby do diety? Zapiekanka rybna będzie strzałem w dziesiątkę! Ten prosty przepis to nic innego jak delikatne mięso dorsza połączone z warzywami – marchewką oraz cukinią – i zapieczone w pomidorowym sosie. Tak przygotowana ryba świetnie smakuje z gotowanymi ziemniaczkami, a cały obiad jest super źródłem białka, błonnika, potasu, polifenoli czy witamin z grupy B. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Zapiekanka rybna
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

447 kcal Kalorie
35 g Białko
11 g Tłuszcze
57 g Węglowodany
309 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
150 g
 dorsza
1
sztuka marchewki
80 g
0,5
sztuki cukinii
100 g
0,5
opakowania pomidorów z puszki
200 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,1
łyżeczki ziół prowansalskich
0,25 g
2
łyżeczki masła
10 g
3
sztuki ziemniaków
210 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

447 kcal Kalorie
35 g Białko
11 g Tłuszcze
57 g Węglowodany
309 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ziemniaki zalewamy wodą (ok. 2 cm ponad poziom ziemniaków) i gotujemy na wolnym ogniu, pod częściowym przykryciem do miękkości przez ok. 25 minut (czas liczony od zagotowania wody).

2

Cukinię i marchew obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach.

3

Na patelni, bez dodatku tłuszczu podsmażamy starte warzywa przez kilka minut do zmięknięcia.

4

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

5

Rybę skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi wedle uznania.

6

W naczyniu żaroodpornym układamy podsmażone warzywa. Następnie kładziemy rybę. Na koniec całość zalewamy pomidorami z puszki.

7

Naczynie żaroodporne wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40-50 minut. Upieczoną rybę wyjmujemy z piekarnika i rozprowadzamy masło do rozpuszczenia.

8

Gotową rybę podajemy razem z ziemniakami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.