Zacierki na mleku

Zacierki na mleku

Zupa mleczna to prawdziwa polska klasyka – a w wielu domach to wręcz codzienny „must-have”. Masz ochotę na mleczny obiad? A może śniadanie? Zacierki na mleku przeniosą Cię na moment do czasów dzieciństwa! Wystarczy, że przygotujesz drobne kluseczki na bazie mąki i jajka, a całość ugotujesz na mleku z dodatkiem cynamonu. Do tego odrobina masła, miodu, świeżych borówek i gotowe. To delikatne danie wręcz rozpływa się w ustach. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,75/5
(z 4 ocen)
Zacierki na mleku
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

486 kcal Kalorie
20 g Białko
16 g Tłuszcze
69 g Węglowodany
212 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
12,5
łyżki mąki pszennej
150 g
1
sztuka jajka
56 g
1
szczypta soli
0,25 g

Zupa:

4
szklanki mleka
1000 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g

Do podania:

6
łyżeczek masła
30 g
200 g
 malin
2
łyżeczki miodu
24 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

486 kcal Kalorie
20 g Białko
16 g Tłuszcze
69 g Węglowodany
212 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Zacierki:

2

W misce mieszamy mąkę, jajko i sól. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie. Jeżeli jest zbyt suche dodajemy odrobinę wody.

3

Z ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy małe kuleczki, możemy zetrzeć również na tarce. Układamy na oprószonej mąką powierzchni, aby się nie skleiły.

4

Gotowanie:

5

W garnku na niewielkiej mocy palnika podgrzewamy mleko. Dodajemy cynamon.

6

Gdy mleko zacznie się gotować, wrzucamy zacierki i gotujemy je przez 5-7 minut, aż będą miękkie. Co jakiś czas mieszamy, aby zacierki się nie przypaliły.

7

Podanie:

8

Podajemy z masłem, miodem i owocami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.