Zacierki na mleku
Zupa mleczna to prawdziwa polska klasyka – a w wielu domach to wręcz codzienny „must-have”. Masz ochotę na mleczny obiad? A może śniadanie? Zacierki na mleku przeniosą Cię na moment do czasów dzieciństwa! Wystarczy, że przygotujesz drobne kluseczki na bazie mąki i jajka, a całość ugotujesz na mleku z dodatkiem cynamonu. Do tego odrobina masła, miodu, świeżych borówek i gotowe. To delikatne danie wręcz rozpływa się w ustach. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
12,5
|
łyżki mąki pszennej
150 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Zupa: |
|
4
|
szklanki mleka
1000 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
Do podania: |
|
6
|
łyżeczek masła
30 g
|
200 g
|
malin
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Zacierki:
W misce mieszamy mąkę, jajko i sól. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie. Jeżeli jest zbyt suche dodajemy odrobinę wody.
Z ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy małe kuleczki, możemy zetrzeć również na tarce. Układamy na oprószonej mąką powierzchni, aby się nie skleiły.
Gotowanie:
W garnku na niewielkiej mocy palnika podgrzewamy mleko. Dodajemy cynamon.
Gdy mleko zacznie się gotować, wrzucamy zacierki i gotujemy je przez 5-7 minut, aż będą miękkie. Co jakiś czas mieszamy, aby zacierki się nie przypaliły.
Podanie:
Podajemy z masłem, miodem i owocami.