
Ryż z jabłkami
Uwielbiasz jabłka? Proponuję zapiekany ryż z jabłkami to zdrowy przepis na smaczną, słodką kolację lub deser. Smaki, które pamiętamy z dzieciństwa warto wykorzystać w kuchni. Siła i wspaniały smak tkwi w prostocie i w szczegółach.

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
ryżu białego
|
0,6
|
szklanki mleka roślinnego
150 g
|
3
|
łyżeczki erytrolu
15 g
|
1
|
sztuka jabłek
150 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
20 g
|
orzechów włoskich
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż wsypujemy do garnka, wlewamy napój roślinny, dodajemy erytrol i gotujemy około 10-15 minut, aż ryż będzie miękki. Mieszamy, w razie potrzeby dodajemy wody.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce. Do garnka wrzucamy starte jabłka, zalewamy wodą ponad ich poziom i dusimy pod przykryciem, aż mus będzie gotowy. Dodajemy cynamon i erytrol (opcjonalnie).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Foremki do pieczenia smarujemy olejem, wkładamy ryż, na górę wykładamy jabłka.
Pieczemy około 10-15 minut.
Wierzch posypujemy cynamonem i zmielonymi orzechami. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
