Ryż z jabłkami

Uwielbiasz jabłka? Proponuję zapiekany ryż z jabłkami to zdrowy przepis na smaczną, słodką kolację lub deser. Smaki, które pamiętamy z dzieciństwa warto wykorzystać w kuchni. Siła i wspaniały smak tkwi w prostocie i w szczegółach.

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,01/5
(z 96 ocen)
Ryż z jabłkami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

478 kcal Kalorie
12 g Białko
20 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
60 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
50 g
 ryżu białego
0,6
szklanki napoju roślinnego
150 g
3
łyżeczki erytrolu
15 g
1
sztuka jabłek
150 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g
20 g
 orzechów włoskich
1
łyżeczka oleju kokosowego
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

478 kcal Kalorie
12 g Białko
20 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
60 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ryż wsypujemy do garnka, wlewamy napój roślinny, dodajemy erytrol i gotujemy około 10-15 minut, aż ryż będzie miękki. W międzyczasie mieszamy i w razie potrzeby dodajemy więcej napoju roślinnego

2

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce. Do garnka wrzucamy starte jabłka, zalewamy wodą ponad ich poziom i dusimy pod przykryciem, aż mus będzie gotowy

3

Dodajmy cynamon i w razie potrzeby erytrol

4

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Foremki do pieczenia smarujemy olejem kokosowym, wkładamy ryż, na górę wykładamy jabłka

5

Pieczemy około 10-15 minut

6

Wierzch posypujemy cynamonem i zmielonymi orzechami. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?