
Wrap z wędzonym pstrągiem
Ryba na śniadanie? A może rybna kolacja? Postaw na wrap z wędzonym pstrągiem, czyli kreatywny sposób na zwiększenie spożycia ryb! Znajdziesz tu wyrazistego pstrąga, chrupiące warzywa, orzeźwiający sos jogurtowy i oczywiście tortillę, która świetnie łączy wszystkie składniki. I co najlepsze – to pyszne danie przygotujesz w zaledwie 15 minut, jest więc idealną opcją dla zapracowanych. Smacznego!

Kategorie




Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki tortilli pełnoziarnistej
120 g
|
150 g
|
wędzonego pstrąga
|
50 g
|
rukoli
|
1
|
sztuka ogórka świeżego
150 g
|
0,5
|
sztuki papryki
85 g
|
Sos: |
|
0,2
|
opakowania jogurtu naturalnego
80 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka koperku
4 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Przygotowujemy sos: w małej miseczce mieszamy jogurt naturalny z kilkoma kroplami soku z cytryny, solą, pieprzem i koperkiem.
Wędzonego pstrąga dzielimy na mniejsze kawałki.
Ogórka kroimy w cienkie plasterki, a paprykę w cienkie paski.
Na wrapie rozsmarowujemy sos, układamy rukolę, rybę, ogórka i paprykę.
Zwijamy wrap, zaczynając od dolnego brzegu, a następnie boków, tworząc ciasny rulon.
Jeśli preferujesz ciepłego wrapa, możesz go lekko podgrzać na suchej patelni przez 2–3 minuty z każdej strony.