Wegetariańska kanapka z tofu zawijana w nori

Wegetariańska kanapka z tofu zawijana w nori

Chleb w poniedziałek, we wtorek, w środę…masz dość śniadaniowo-kolacyjnej rutyny? Mamy coś dla Ciebie! Wegetariańska kanapka z tofu zawijana w nori to idealne rozwiązanie zwłaszcza dla tych, którzy ponad wszystko uwielbiają smak sushi. Ta kanapka bez pieczywa zawiera charakterystyczne dla japońskiej kuchni składniki – ryż, wodorosty nori i tofu. Całość uzupełniają świeże warzywa i delikatny śmietankowy serek. Efekt? Nietuzinkowy smak i mnóstwo wartościowych składników odżywczych – między innymi żelaza, wapnia i witamin z grupy B. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,71/5
(z 7 ocen)
Wegetariańska kanapka z tofu zawijana w nori
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

498 kcal Kalorie
19 g Białko
19 g Tłuszcze
63 g Węglowodany
731 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
1
listek nori
2,5 g
40 g
 ryżu basmati
1
łyżka serka śmietankowego
25 g
0,5
opakowania tofu naturalnego
90 g
1
sztuka ogórka
150 g
0,5
sztuki marchwi
40 g
1
sztuka papieru ryżowego
9 g
1
łyżeczka musztardy
10 g
1
łyżka sosu sojowego
10 g
1,5
łyżeczki syropu klonowego
15 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

498 kcal Kalorie
19 g Białko
19 g Tłuszcze
63 g Węglowodany
731 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, studzimy.

2

Tofu kroimy w paseczki, marynujemy w sosie sojowym i syropie klonowym. Smażymy na oleju.

3

Listek nori dzielimy na 4 sekcje. Robimy 1 nacięcie od środka listka w dół, dzieląc dolną krawędź na 2.

4

W 1 sekcji nakładamy ryż. 2 smarujemy serkiem i nakładamy tofu, polewamy musztardą. Na 3 i 4 nakładamy warzywa.

5

Kanapkę składamy tak, aby sekcja 1 znalazła się nad 2, 1 z 2 nad 3 itp.

6

Zawiniętą kanapkę kładziemy na namoczony w wodzie płat papieru ryżowego i dokładnie zawijamy.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.