Wegetariańska kanapka z tofu zawijana w nori
Chleb w poniedziałek, we wtorek, w środę…masz dość śniadaniowo-kolacyjnej rutyny? Mamy coś dla Ciebie! Wegetariańska kanapka z tofu zawijana w nori to idealne rozwiązanie zwłaszcza dla tych, którzy ponad wszystko uwielbiają smak sushi. Ta kanapka bez pieczywa zawiera charakterystyczne dla japońskiej kuchni składniki – ryż, wodorosty nori i tofu. Całość uzupełniają świeże warzywa i delikatny śmietankowy serek. Efekt? Nietuzinkowy smak i mnóstwo wartościowych składników odżywczych – między innymi żelaza, wapnia i witamin z grupy B. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
listek nori
2,5 g
|
40 g
|
ryżu basmati
|
1
|
łyżka serka śmietankowego
25 g
|
0,5
|
opakowania tofu naturalnego
90 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
0,5
|
sztuki marchwi
40 g
|
1
|
sztuka papieru ryżowego
9 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1,5
|
łyżeczki syropu klonowego
15 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, studzimy.
Tofu kroimy w paseczki, marynujemy w sosie sojowym i syropie klonowym. Smażymy na oleju.
Listek nori dzielimy na 4 sekcje. Robimy 1 nacięcie od środka listka w dół, dzieląc dolną krawędź na 2.
W 1 sekcji nakładamy ryż. 2 smarujemy serkiem i nakładamy tofu, polewamy musztardą. Na 3 i 4 nakładamy warzywa.
Kanapkę składamy tak, aby sekcja 1 znalazła się nad 2, 1 z 2 nad 3 itp.
Zawiniętą kanapkę kładziemy na namoczony w wodzie płat papieru ryżowego i dokładnie zawijamy.