
Wegańskie wrapy z sałaty z tempehem
Kolorowe i lekkie danie? Wegańskie wrapy z sałaty z tempehem! Czyli proste, ale efektowne połączenie smakowe – chrupiąca sałata, marchewka i papryka w towarzystwie słodko-słonego tempehu. W całość danie łączy orzechowy sos na bazie jogurtu, soku z limonki, syropu klonowego i koperku. To prawdziwa bomba wartości odżywczych – znajdziesz tu błonnik pokarmowy, roślinne białko, foliany, beta-karoten, witaminę C, żelazo i wapń. Koniecznie wypróbuj, smacznego!

Kategorie






Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2,5
|
porcji tempehu
250 g
|
Marynata: |
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
1
|
łyżka soku z limonki
6 g
|
1
|
łyżeczka syropu klonowego
10 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
1
|
łyżeczka oleju
5 g
|
Sałata i dodatki: |
|
150 g
|
sałaty lodowej
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
3
|
łyżki kiełków rzodkiewki
24 g
|
Sos orzechowy: |
|
0,3
|
opakowania jogurtu skyr
100 g
|
1
|
łyżka soku z limonki
6 g
|
1
|
łyżeczka syropu klonowego
10 g
|
2
|
łyżeczki posiekanego koperku
8 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Tempeh kroimy w cienkie paski lub kostkę.
W misce mieszamy sos sojowy, sok z limonki, syrop klonowy, wędzoną paprykę. Dodajemy tempeh do marynaty, mieszamy, aby pokryć kawałki, i odstawiamy na 15 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy tempeh na średnim ogniu, aż będzie złocisty i chrupiący z obu stron (około 3-5 minut na stronę). Odkładamy na bok.
Sos:
W miseczce mieszamy jogurt, sok z limonki, syrop klonowy, posiekany koperek. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Składanie wrapów:
Marchew kroimy w paseczki, paprykę w kostkę.
Na każdym liściu sałaty układamy kilka kawałków tempehu, marchewkę, paprykę i kiełki.
Polewamy niewielką ilością sosu.
Zawijamy liść jak burrito lub składamy go w łódeczkę.