Wegańskie wrapy z sałaty z tempehem

Wegańskie wrapy z sałaty z tempehem

Kolorowe i lekkie danie? Wegańskie wrapy z sałaty z tempehem! Czyli proste, ale efektowne połączenie smakowe – chrupiąca sałata, marchewka i papryka w towarzystwie słodko-słonego tempehu. W całość danie łączy orzechowy sos na bazie jogurtu, soku z limonki, syropu klonowego i koperku. To prawdziwa bomba wartości odżywczych – znajdziesz tu błonnik pokarmowy, roślinne białko, foliany, beta-karoten, witaminę C, żelazo i wapń. Koniecznie wypróbuj, smacznego!

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Wegańskie wrapy z sałaty z tempehem
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

417 kcal Kalorie
32 g Białko
22 g Tłuszcze
32 g Węglowodany
901 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
2,5
porcji tempehu
250 g

Marynata:

2
łyżki sosu sojowego
20 g
1
łyżka soku z limonki
6 g
1
łyżeczka syropu klonowego
10 g
1
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
1
łyżeczka oleju
5 g

Sałata i dodatki:

150 g
 sałaty lodowej
1
sztuka marchwi
80 g
1
sztuka papryki czerwonej
170 g
3
łyżki kiełków rzodkiewki
24 g

Sos orzechowy:

0,3
opakowania jogurtu skyr
100 g
1
łyżka soku z limonki
6 g
1
łyżeczka syropu klonowego
10 g
2
łyżeczki posiekanego koperku
8 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

417 kcal Kalorie
32 g Białko
22 g Tłuszcze
32 g Węglowodany
901 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Tempeh kroimy w cienkie paski lub kostkę.

2

W misce mieszamy sos sojowy, sok z limonki, syrop klonowy, wędzoną paprykę. Dodajemy tempeh do marynaty, mieszamy, aby pokryć kawałki, i odstawiamy na 15 minut.

3

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy tempeh na średnim ogniu, aż będzie złocisty i chrupiący z obu stron (około 3-5 minut na stronę). Odkładamy na bok.

4

Sos:

5

W miseczce mieszamy jogurt, sok z limonki, syrop klonowy, posiekany koperek. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

6

Składanie wrapów:

7

Marchew kroimy w paseczki, paprykę w kostkę.

8

Na każdym liściu sałaty układamy kilka kawałków tempehu, marchewkę, paprykę i kiełki.

9

Polewamy niewielką ilością sosu.

10

Zawijamy liść jak burrito lub składamy go w łódeczkę.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.