Burrito z ryżem, mięsem, fasolą i kukurydzą

Masz ochotę na odrobinę Meksyku na talerzu? Wypróbuj nasz przepis na burrito z ryżem, mięsem, fasolą i kukurydzą! Znajdziesz tu składniki charakterystyczne dla kuchni Ameryki Środkowej — chociażby czerwoną fasolę, kukurydzę i pomidory. Z naszym przepisem nie musisz wychodzić z domu, żeby na chwilę przenieść się do zupełnie innego świata.  All inclusive w cenie szybkich zakupów gwarantowane.

5 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Burrito z ryżem, mięsem, fasolą i kukurydzą
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

661 kcal Kalorie
33 g Białko
13 g Tłuszcze
95 g Węglowodany
978 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
3
sztuki tortilli pełnoziarnistych
180 g
100 g
 ryżu basmati
300 g
 mięsa mielonego z indyka
1
opakowanie fasoli czerwonej konserwowej
240 g
1
opakowanie kukurydzy konserwowej
240 g
3
garści świeżej kolendry
12 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
opakowanie pomidorów konserwowych
400 g
1
łyżeczka oleju
5 g
0,5
łyżeczki kminu rzymskiego
2 g
0,5
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

661 kcal Kalorie
33 g Białko
13 g Tłuszcze
95 g Węglowodany
978 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.

2

W rondelku rozgrzewamy odrobinę oliwy i dusimy na niej posiekaną cebulę z czosnkiem.

3

Gdy cebula z czosnkiem się zeszklą dodajemy mielone mięso z indyka i dusimy.

4

Kiedy już mięso się zetnie, dodajemy pomidory z puszki i gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso i pomidory się rozpadną, a całość zgęstnieje. W razie potrzeby dolewamy wody w trakcie gotowania i mieszamy.

5

Gdy sos jest już prawie gotowy, dodajemy odcedzoną fasolę z puszki, odcedzona kukurydzę i przyprawiamy całość posiekana kolendrą, solą, pieprzem, papryką wędzoną, kminem rzymskim.

6

Gotowy sos mieszamy z ryżem, następnie wykładamy na placek tortilla i zwijamy.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?