Wegańskie curry z ciecierzycą i seitanem
Szukasz pomysłu na obiad z seitanem w roli głównej? Postaw na nasz przepis – czyli wegańskie curry z ciecierzycą i seitanem właśnie! Ta inspirowana kuchnią indyjską potrawa to rozgrzewająca, w 100% wegańska dawka wyrazistych aromatów i smaków Dalekiego Wschodu. A składniki odżywcze? Znajdziesz tu m.in. moc białka, magnezu, żelaza, witamin z grupy B czy polifenoli. Smacznego!
        Kategorie
          
          
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              opakowania seitanu instant
             
                          
                75 g
               
                       | 
          
| 
           
            120 g 
           
         | 
        
           
               ciecierzycy konserwowej
             
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              opakowania mleczka kokosowego 12%
             
                          
                200 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              szklanki bulionu warzywnego
             
                          
                125 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              opakowania pomidorów z puszki
             
                          
                200 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              ząbek czosnku
             
                          
                6 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki curry
             
                          
                2 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki kurkumy
             
                          
                1 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki papryki ostrej suszonej
             
                          
                1,5 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta soli
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta pieprzu
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            4
           
         | 
        
           
              kromki chleba żytniego razowego
             
                          
                120 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Seitan przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu lub korzystamy z gotowego. Kroimy seitan w drobną kostkę.
Czosnek drobno siekamy. Ciecierzycę odcedzamy na sitku i przepłukujemy.
Patelnię rozgrzewamy beztłuszczowo. Wrzucamy czosnek na patelnię, smażąc przez chwilę, aż zacznie pachnieć. Następnie dodajemy seitan i przesmażamy całość do zrumienienia przez ok. 5 minut.
Do seitanu dodajemy pomidory z puszki. Podsmażamy chwilę, mieszając, aby składniki zaczęły się łączyć.
Doprawiamy curry, kurkumą, ostrą papryką, solą i pieprzem wedle uznania. Wlewamy bulion warzywny i mieszamy. Dusimy wszystko przez 5 minut na wolnym ogniu.
Na patelnię dodajemy odsączoną ciecierzycę i mleczko kokosowe. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 10 minut, aż sos zgęstnieje i wszystkie smaki się połączą. W razie potrzeby gotujemy chwilę dłużej, zwiększając moc palnika, aby odparować nadmiar płynu lub dolewamy stopniowo wodę, jeśli preferujemy rzadszą konsystencję.
Gotowe curry podajemy z pieczywem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.