Wegańskie curry z ciecierzycą i seitanem

Wegańskie curry z ciecierzycą i seitanem

Szukasz pomysłu na obiad z seitanem w roli głównej? Postaw na nasz przepis – czyli wegańskie curry z ciecierzycą i seitanem właśnie! Ta inspirowana kuchnią indyjską potrawa to rozgrzewająca, w 100% wegańska dawka wyrazistych aromatów i smaków Dalekiego Wschodu. A składniki odżywcze? Znajdziesz tu m.in. moc białka, magnezu, żelaza, witamin z grupy B czy polifenoli. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Wegańskie curry z ciecierzycą i seitanem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

502 kcal Kalorie
38 g Białko
18 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
2728 mg Sód
12 g Błonnik

Składniki
0,5
opakowania seitanu instant
75 g
120 g
 ciecierzycy konserwowej
0,5
opakowania mleczka kokosowego 12%
200 g
0,5
szklanki bulionu warzywnego
125 g
0,5
opakowania pomidorów z puszki
200 g
1
ząbek czosnku
6 g
0,5
łyżeczki curry
2 g
0,5
łyżeczki kurkumy
1 g
0,5
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
4
kromki chleba żytniego razowego
120 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

502 kcal Kalorie
38 g Białko
18 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
2728 mg Sód
12 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Seitan przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu lub korzystamy z gotowego. Kroimy seitan w drobną kostkę.

2

Czosnek drobno siekamy. Ciecierzycę odcedzamy na sitku i przepłukujemy.

3

Patelnię rozgrzewamy beztłuszczowo. Wrzucamy czosnek na patelnię, smażąc przez chwilę, aż zacznie pachnieć. Następnie dodajemy seitan i przesmażamy całość do zrumienienia przez ok. 5 minut.

4

Do seitanu dodajemy pomidory z puszki. Podsmażamy chwilę, mieszając, aby składniki zaczęły się łączyć.

5

Doprawiamy curry, kurkumą, ostrą papryką, solą i pieprzem wedle uznania. Wlewamy bulion warzywny i mieszamy. Dusimy wszystko przez 5 minut na wolnym ogniu.

6

Na patelnię dodajemy odsączoną ciecierzycę i mleczko kokosowe. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 10 minut, aż sos zgęstnieje i wszystkie smaki się połączą. W razie potrzeby gotujemy chwilę dłużej, zwiększając moc palnika, aby odparować nadmiar płynu lub dolewamy stopniowo wodę, jeśli preferujemy rzadszą konsystencję.

7

Gotowe curry podajemy z pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.