Wegańskie curry z ciecierzycą i seitanem
Szukasz pomysłu na obiad z seitanem w roli głównej? Postaw na nasz przepis – czyli wegańskie curry z ciecierzycą i seitanem właśnie! Ta inspirowana kuchnią indyjską potrawa to rozgrzewająca, w 100% wegańska dawka wyrazistych aromatów i smaków Dalekiego Wschodu. A składniki odżywcze? Znajdziesz tu m.in. moc białka, magnezu, żelaza, witamin z grupy B czy polifenoli. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,5
|
opakowania seitanu instant
75 g
|
120 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
0,5
|
opakowania mleczka kokosowego 12%
200 g
|
0,5
|
szklanki bulionu warzywnego
125 g
|
0,5
|
opakowania pomidorów z puszki
200 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,5
|
łyżeczki curry
2 g
|
0,5
|
łyżeczki kurkumy
1 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
4
|
kromki chleba żytniego razowego
120 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Seitan przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu lub korzystamy z gotowego. Kroimy seitan w drobną kostkę.
Czosnek drobno siekamy. Ciecierzycę odcedzamy na sitku i przepłukujemy.
Patelnię rozgrzewamy beztłuszczowo. Wrzucamy czosnek na patelnię, smażąc przez chwilę, aż zacznie pachnieć. Następnie dodajemy seitan i przesmażamy całość do zrumienienia przez ok. 5 minut.
Do seitanu dodajemy pomidory z puszki. Podsmażamy chwilę, mieszając, aby składniki zaczęły się łączyć.
Doprawiamy curry, kurkumą, ostrą papryką, solą i pieprzem wedle uznania. Wlewamy bulion warzywny i mieszamy. Dusimy wszystko przez 5 minut na wolnym ogniu.
Na patelnię dodajemy odsączoną ciecierzycę i mleczko kokosowe. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 10 minut, aż sos zgęstnieje i wszystkie smaki się połączą. W razie potrzeby gotujemy chwilę dłużej, zwiększając moc palnika, aby odparować nadmiar płynu lub dolewamy stopniowo wodę, jeśli preferujemy rzadszą konsystencję.
Gotowe curry podajemy z pieczywem.