![Curry z ciecierzycy](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2019/12/17223501/bok-10.png)
Curry z ciecierzycy
Marzysz o smaku Indii w swojej kuchni? Nasz przepis na curry z ciecierzycy to idealny sposób, aby spełnić to marzenie! Dzięki dodatkowi rozgrzewającego imbiru, potrawa ta sprawdzi się świetnie jako obiad w chłodne, zimowe dni, zaś zapach przyprawy garam masala pozwoli Ci się poczuć jak w prawdziwej indyjskiej restauracji. Warto podkreślić, że wszystko to, osiągniesz bez dodatku produktów pochodzenia zwierzęcego – czyli zgodnie z kulinarną tradycją tego dalekowschodniego państwa.
![Curry z ciecierzycy](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2019/12/17223457/gora-10.png)
Kategorie
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Dobre na cholesterol](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dobrenacholesterol.png)
![Low fat](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/fat.png)
![Vege](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/vege.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu basmati
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
plastry imbiru
10 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
0,5
|
sztuki papryczki chili
10 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
1
|
opakowanie pomidorów w puszce
400 g
|
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
łyżeczka przyprawy curry
4 g
|
1
|
łyżeczka garam masala
5 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
garść kolendry
4 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Czosnek, łodygi kolendry, chili, cebulę i imbir dokładnie siekamy.
W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekane warzywa. Przyprawiamy curry i garam masala.
Dodajemy ciecierzycę i pomidorki koktajlowe, mieszamy, podsmażamy przez 2-3 minuty.
Do warzyw dodajemy pomidory z puszki.
Curry podajemy z ryżem.