Curry z ciecierzycy

Curry z ciecierzycy

Marzysz o smaku Indii w swojej kuchni? Nasz przepis na curry z ciecierzycy to idealny sposób, aby spełnić to marzenie! Dzięki dodatkowi rozgrzewającego imbiru, potrawa ta sprawdzi się świetnie jako obiad w chłodne, zimowe dni, zaś zapach przyprawy garam masala pozwoli Ci się poczuć jak w prawdziwej indyjskiej restauracji. Warto podkreślić, że wszystko to, osiągniesz bez dodatku produktów pochodzenia zwierzęcego – czyli zgodnie z kulinarną tradycją tego dalekowschodniego państwa.

10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,50/5
(z 8 ocen)
Curry z ciecierzycy
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

440 kcal Kalorie
14 g Białko
10 g Tłuszcze
75 g Węglowodany
1089 mg Sód
15 g Błonnik

Składniki
100 g
 ryżu basmati
1
sztuka cebuli
80 g
2
plastry imbiru
10 g
2
ząbki czosnku
12 g
0,5
sztuki papryczki chili
10 g
5
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
1
opakowanie pomidorów w puszce
400 g
240 g
 ciecierzycy konserwowej
1
łyżeczka przyprawy curry
4 g
1
łyżeczka garam masala
5 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
garść kolendry
4 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

440 kcal Kalorie
14 g Białko
10 g Tłuszcze
75 g Węglowodany
1089 mg Sód
15 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Czosnek, łodygi kolendry, chili, cebulę i imbir dokładnie siekamy.

3

W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekane warzywa. Przyprawiamy curry i garam masala do smaku.

4

Dodajemy ciecierzycę i pomidorki koktajlowe, mieszamy, podsmażamy przez 2-3 minuty.

5

Do warzyw dodajemy pomidory z puszki.

6

Curry podajemy z ryżem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.