Wegański kremowy makaron cajun

Wegański kremowy makaron cajun

Lubisz wyraziste, ostre smaki? Wegański kremowy makaron cajun to przepis dla Ciebie! Wywodząca się z amerykańskiej Luizjany mieszanka przypraw cajun łączy się tu z makaronem na bazie zielonego groszku, tofu i warzywami tworząc pysznie ognistą mieszankę. Jednak smak to nie wszystko – bo takie danie dostarcza także mocy witamin, wapnia, żelaza, polifenoli czy błonnika. Koniecznie wypróbuj i zakochaj się w kuchni Cajun. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Wegański kremowy makaron cajun
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

543 kcal Kalorie
35 g Białko
19 g Tłuszcze
57 g Węglowodany
75 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
100 g
 makaronu
1,5
opakowania tofu naturalnego
270 g
2
łyżki skrobi kukurydzianej
20 g
1
łyżeczka przyprawy cajun
3 g
2
łyżeczki oleju
10 g

Sos:

0,5
szklanki napoju roślinnego wysokobiałkowego
125 g
2
łyżki płatków drożdżowych
10 g
1
sztuka papryki czerwonej
170 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
ząbek czosnku
6 g
0,5
łyżeczki przyprawy cajun
1,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Do podania:

75 g
 szpinaku
0,5
sztuki cebuli
40 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

543 kcal Kalorie
35 g Białko
19 g Tłuszcze
57 g Węglowodany
75 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Gotujemy makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy.

2

Paprykę kroimy na mniejsze kawałki (wielkość nie ma większego znaczenia). Połowę tofu kroimy w kostkę i obtaczamy w mieszance skrobi i przyprawy cajun. Smażymy na rozgrzanym oleju do złotego koloru i odkładamy na bok.

3

Drugą połowę tofu blendujemy w kielichu blendera razem z mlekiem roślinnym, płatkami, papryką, sokiem z cytryny i czosnkiem. Dodajemy przyprawę cajun, sól i pieprz do smaku. Blendujemy na gładki sos.

4

Na dużej patelni podsmażamy na średnim ogniu pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy zmięknie, dorzucamy szpinak i smażymy jeszcze chwilę, aż zwiędnie.

5

Zmniejszamy moc palnika i na patelnię z warzywami wlewamy przygotowany sos i mieszamy, aby wszystko się połączyło. Dodajemy ugotowany makaron i smażymy razem przez 2–3 minuty, aż całość się podgrzeje. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolewamy odrobinę gorącej wody. W przypadku zbyt płynnego sosu zwiększamy moc palnika i podsmażamy danie przez chwilę, aby odparować nadmiar płynu.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.