
Wegański kremowy makaron cajun
Lubisz wyraziste, ostre smaki? Wegański kremowy makaron cajun to przepis dla Ciebie! Wywodząca się z amerykańskiej Luizjany mieszanka przypraw cajun łączy się tu z makaronem na bazie zielonego groszku, tofu i warzywami tworząc pysznie ognistą mieszankę. Jednak smak to nie wszystko – bo takie danie dostarcza także mocy witamin, wapnia, żelaza, polifenoli czy błonnika. Koniecznie wypróbuj i zakochaj się w kuchni Cajun. Smacznego!

Kategorie






Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
makaronu
|
1,5
|
opakowania tofu naturalnego
270 g
|
2
|
łyżki skrobi kukurydzianej
20 g
|
1
|
łyżeczka przyprawy cajun
3 g
|
2
|
łyżeczki oleju
10 g
|
Sos: |
|
0,5
|
szklanki napoju roślinnego wysokobiałkowego
125 g
|
2
|
łyżki płatków drożdżowych
10 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,5
|
łyżeczki przyprawy cajun
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Do podania: |
|
75 g
|
szpinaku
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gotujemy makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy.
Paprykę kroimy na mniejsze kawałki (wielkość nie ma większego znaczenia). Połowę tofu kroimy w kostkę i obtaczamy w mieszance skrobi i przyprawy cajun. Smażymy na rozgrzanym oleju do złotego koloru i odkładamy na bok.
Drugą połowę tofu blendujemy w kielichu blendera razem z mlekiem roślinnym, płatkami, papryką, sokiem z cytryny i czosnkiem. Dodajemy przyprawę cajun, sól i pieprz do smaku. Blendujemy na gładki sos.
Na dużej patelni podsmażamy na średnim ogniu pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy zmięknie, dorzucamy szpinak i smażymy jeszcze chwilę, aż zwiędnie.
Zmniejszamy moc palnika i na patelnię z warzywami wlewamy przygotowany sos i mieszamy, aby wszystko się połączyło. Dodajemy ugotowany makaron i smażymy razem przez 2–3 minuty, aż całość się podgrzeje. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolewamy odrobinę gorącej wody. W przypadku zbyt płynnego sosu zwiększamy moc palnika i podsmażamy danie przez chwilę, aby odparować nadmiar płynu.