Makaron azjatycki z jajkiem

Makaron azjatycki z jajkiem

Masz ochotę na szybki obiad inspirowany kuchnią dalekiego wschodu? Wypróbuj nasz makaron azjatycki z jajkiem…i zakochaj się w jego prostocie i niepowtarzalnym smaku. Wystarczy 6 składników i gotowe — obiecujemy, że będzie pysznie i sycąco. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,57/5
(z 44 ocen)
Makaron azjatycki z jajkiem
Kategorie
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Na wynos Na wynos
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

463 kcal Kalorie
19 g Białko
17 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
1845 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
2
porcje mrożonki chińskiej
200 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
3
łyżki sosu sojowego
30 g
1
ząbek czosnku
6 g
0,5
plastra imbiru
2,5 g
0,5
łyżeczki papryki słodkiej
01,5 g
1
sztuka jajka
56 g
2
łyżeczki szczypiorku
10 g
50 g
 makaronu chow mein
1
łyżeczka oleju sezamowego
5 g
1
łyżeczka syropu klonowego
10 g
0,5
łyżki octu ryżowego
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

463 kcal Kalorie
19 g Białko
17 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
1845 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie w małej miseczce dokładnie mieszamy wszystkie składniki sosu: sos sojowy, syrop klonowy, ocet ryżowy i olej sezamowy. Odstawiamy na bok.

2

Czosnek i imbir obieramy, a następnie drobno siekamy lub ścieramy na tarce o małych oczkach. Szczypior kroimy w dłuższe kawałki.

3

Na dużej patelni lub w woku mocno rozgrzewamy olej rzepakowy na dużym ogniu. Wrzucamy mrożonkę chińską i smażymy energicznie, często mieszając, przez 4-5 minut. Chcemy, aby warzywa się rozmroziły, a cały nadmiar wody całkowicie odparował.

4

Do warzyw dodajemy paprykę słodką, posiekany czosnek i imbir. Smażymy całość przez kolejną minutę, aż uwolnią swój intensywny aromat.

5

Przesuwamy warzywa na jedną stronę patelni, tworząc wolne miejsce. Na pustą część wbijamy jajka. Za pomocą łopatki delikatnie je roztrzepujemy i smażymy, okazjonalnie mieszając, tak jak jajecznicę. Smażymy tylko do momentu, aż jajka będą ścięte, ale wciąż lekko kremowe i wilgotne.

6

Gdy jajka są gotowe, delikatnie mieszamy je z warzywami, starając się pozostawić je w większych kawałkach. Na patelnię dodajemy ugotowany i odcedzony makaron, szczypiorek oraz przygotowany wcześniej sos.

7

Całość energicznie mieszamy na ogniu przez około 1-2 minuty, aż makaron i warzywa zostaną równomiernie pokryte gęstniejącym, błyszczącym sosem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera