
Makaron azjatycki z jajkiem
Masz ochotę na szybki obiad inspirowany kuchnią dalekiego wschodu? Wypróbuj nasz makaron azjatycki z jajkiem…i zakochaj się w jego prostocie i niepowtarzalnym smaku. Wystarczy 6 składników i gotowe — obiecujemy, że będzie pysznie i sycąco. Smacznego!

Kategorie



Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
2
|
porcje mrożonki chińskiej
200 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
3
|
łyżki sosu sojowego
30 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,5
|
plastra imbiru
2,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
01,5 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
50 g
|
makaronu chow mein
|
1
|
łyżeczka oleju sezamowego
5 g
|
1
|
łyżeczka syropu klonowego
10 g
|
0,5
|
łyżki octu ryżowego
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie w małej miseczce dokładnie mieszamy wszystkie składniki sosu: sos sojowy, syrop klonowy, ocet ryżowy i olej sezamowy. Odstawiamy na bok.
Czosnek i imbir obieramy, a następnie drobno siekamy lub ścieramy na tarce o małych oczkach. Szczypior kroimy w dłuższe kawałki.
Na dużej patelni lub w woku mocno rozgrzewamy olej rzepakowy na dużym ogniu. Wrzucamy mrożonkę chińską i smażymy energicznie, często mieszając, przez 4-5 minut. Chcemy, aby warzywa się rozmroziły, a cały nadmiar wody całkowicie odparował.
Do warzyw dodajemy paprykę słodką, posiekany czosnek i imbir. Smażymy całość przez kolejną minutę, aż uwolnią swój intensywny aromat.
Przesuwamy warzywa na jedną stronę patelni, tworząc wolne miejsce. Na pustą część wbijamy jajka. Za pomocą łopatki delikatnie je roztrzepujemy i smażymy, okazjonalnie mieszając, tak jak jajecznicę. Smażymy tylko do momentu, aż jajka będą ścięte, ale wciąż lekko kremowe i wilgotne.
Gdy jajka są gotowe, delikatnie mieszamy je z warzywami, starając się pozostawić je w większych kawałkach. Na patelnię dodajemy ugotowany i odcedzony makaron, szczypiorek oraz przygotowany wcześniej sos.
Całość energicznie mieszamy na ogniu przez około 1-2 minuty, aż makaron i warzywa zostaną równomiernie pokryte gęstniejącym, błyszczącym sosem.