
Makaron ryżowy smażony z brokułami i drobiowym mięsem mielonym
Makaron ryżowy smażony z brokułami i drobiowym mięsem przygotowany w stylu kuchni Bliskiego Wschodu. Danie jest ekspresowe w przygotowaniu. Proponuję wszystkim zdecydowanie wersję lekko pikantną – z imbirem i chilli, która zadowoli każde podniebienie.

Kategorie












Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją, a następnie odcedzamy
Brokuł kroimy w małe różyczki gotujemy al dente
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Papryczkę chilli kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestki i drobno siekamy. Dodajemy do miski z mielonym mięsem. Imbir obieramy i ścieramy na tarce (można też drobno posiekać), dodajemy do mięsa
Posypujemy solą i pieprzem i odstawiamy na kilka minut
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy zamarynowane mięso przez około 10 minut. Dodajemy brokuły, sok z limonki i smażymy jeszcze kilka minut. Dodajemy makaron, wlewamy sos sojowy i smażymy 2 minuty
Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Nasze pyszne danie jest gotowe. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
