Curry ze szpinakiem, ciecierzycą i kalafiorem

Nie masz pomysłu na modyfikację klasycznego azjatyckiego curry? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na curry ze szpinakiem, ciecierzycą i kalafiorem, a przekonasz się, że charakterystyczne, azjatyckie smaki świetnie łączą się z akcentami polskiej kuchni!

 

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,14/5
(z 35 ocen)
Curry ze szpinakiem, ciecierzycą i kalafiorem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

546,7 kcal Kalorie
18,4 g Białko
16,3 g Tłuszcze
77,5 g Węglowodany
1234,4 mg Sód
15,2 g Błonnik

Składniki
0,8
opakowania ciecierzycy konserwowej
200 g
0,6
sztuki kalafiora
300 g
0,5
sztuki cebuli czerwonej
60 g
1
plaster imbiru
5 g
1
ząbek czosnku
6 g
0,5
opakowania mleczka kokosowego
200 g
4
garści świeżego szpinaku
100 g
0,6
szklanki bulionu warzywnego
150 g
1
porcja ryżu basmati
100 g
0,5
łyżki curry
6 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

546,7 kcal Kalorie
18,4 g Białko
16,3 g Tłuszcze
77,5 g Węglowodany
1234,4 mg Sód
15,2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu

2

Na patelni podgrzewamy posiekany imbir, czosnek i cebulę, dolewamy 3 łyżki mleczka kokosowego i dodajemy przyprawę curry

3

Dodajemy odsączoną ciecierzycę, różyczki kalafiora, zalewamy resztą mleczka kokosowego i bulionem

4

Gotujemy przez około 15 minut

5

Dodajemy szpinak, mieszamy i odstawiamy z ognia.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?