Makaron udon z tofu

Makaron udon z tofu

Lubisz azjatyckie smaki? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na makaron udon z tofu! Tofu w tym wydaniu posmakuje nawet najbardziej zagorzałym mięsożercom. Cały sekret dania tkwi w marynacie – sos sojowy, czosnek, ostra papryka, ocet ryżowy, erytrol, oliwa z oliwek i szczypiorek – niebanalne połączenie smaków, które sprawi, że już nigdy nie pomyślisz o tofu jako mdłym. Smacznego!

5 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,67/5
(z 3 ocen)
Makaron udon z tofu
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

582 kcal Kalorie
31 g Białko
30 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
4885 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
90 g
 makaronu udon
1
opakowanie tofu naturalnego
180 g
3
łyżki sosu sojowego
30 g
1
ząbek czosnku
6 g
0,5
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g
2
łyżki octu ryżowego
20 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
łyżka skrobi ziemniaczanej
10 g
2
łyżeczki szczypiorku
10 g
2
łyżeczki sezamu
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

582 kcal Kalorie
31 g Białko
30 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
4885 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.

2

Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

3

W miseczce mieszamy: sos sojowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę ostrą, ocet ryżowy, erytrol, oliwę z oliwek i szczypiorek. Połowę mieszanki odlewamy na marynatę dla tofu.

4

Tofu kroimy w kostkę, następnie marynujemy przez ok. 5-10 minut. Po tym czasie obtaczamy tofu w skrobi ziemniaczanej i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 10 minut.

5

Przygotowany makaron mieszamy z pozostałą połową marynaty i przekładamy do miseczki. Na makaronie układamy tofu i posypujemy sezamem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.