Respo ramen

Respo ramen

Lubisz ramen? A co powiesz na Respo ramen? W naszej wersji to klasyczne danie kuchni japońskiej jest prawdziwą ucztą dla zmysłów. Nie dość, że prezentuje się apetycznie, to równie dobrze smakuje…i pachnie! A do tego jest superpożywne, pełne witamin i sycące. Mnóstwo zalet na jednym talerzu!

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,48/5
(z 23 ocen)
Respo ramen
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

913 kcal Kalorie
42 g Białko
43 g Tłuszcze
91 g Węglowodany
4994 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
2
ząbki czosnku
12 g
2
plastry imbiru
10 g
1
sztuka cebuli dymki
20 g
2
łyżeczki sezamu
10 g
120 g
 czerwonej fasoli
4
łyżeczki pasty miso
40 g
1
łyżka cukru
10 g
4
szklanki bulionu
1000 g
2
łyżeczki oleju rzapakowego
10 g
1
łyżka sosu sojowego
10 g
200 g
 karkówki
200 g
 makaronu ramen
45 g
 kukurydzy (pół kolby)
4
łyżeczki szczypiorku
20 g
1
listek nori
2,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

913 kcal Kalorie
42 g Białko
43 g Tłuszcze
91 g Węglowodany
4994 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Pożywny ramen ma wyrazisty smak m.in. dzięki czosnkowi, cebuli i imbirowi. Zacznij od ich odpowiedniego przygotowania. Umyj warzywa, a następnie zdejmij łuski cebuli. Obierz skórkę z czosnku. Z korzenia imbiru również należy zdjąć skórkę. Najlepiej zrobić to nożem tak, aby nie wyciąć za dużo wnętrza. Teraz czosnek, imbir i cebulę posiekaj drobno.

2

Ramen – przepis, który proponujemy, nie jest skomplikowany. Nie wymaga długiego przygotowywania i gotowania, co odróżnia go od wielu innych receptur ramenowych. Teraz wyjmij rondel z szafki i włącz palnik w kuchence. Wlej olej. Gdy będzie już rozgrzany, wrzuć posiekane warzywa. Dodaj sezam. Wzbogaci smak potrawy i jej wartość odżywczą. Całość podsmażaj przez 3 minuty.

3

Weź pastę miso, dzięki której zupa ramen zdecydowanie wyróżnia się spośród wielu innych dań. Połącz ją z warzywami w rondlu. Następnie wlej sos sojowy, który również jest charakterystyczny dla kuchni japońskiej. Dodaj jeszcze fasolę oraz cukier. Wymieszaj składniki i duś przez 4 minuty.

4

Aby przepis na ramen był pełny, nie może zabraknąć bulionu. Wlej go do pozostałych składników i gotuj przez chwilę.

5

Gdy chcesz zrobić ramen, przepisy będą się różnić. W wielu opcjach okaże się, że już samo przygotowanie bulionu zajmuje dużo czasu, a zwykle jeszcze więcej zrobienie mięsa. My proponujemy prostą wersję, dlatego teraz odstaw rondel i jego zawartość przelej do blendera kielichowego. Jeżeli nie masz takiego, blender ręczny będzie wystarczający. Zupę dokładnie zblenduj.

6

Jeżeli zupa była przelewana do blendera kielichowego, z powrotem wlej ją do rondla. Weź ugotowaną kolbę kukurydzy. Umyj ją. Obierz ją z tzw. znamion, czyli otaczających ją włosków. Pokrój w plastry. Dodaj do pozostałych składników. Ramen zupa potrzebuje teraz ok. 10 minut gotowania

7

Zupa ramen – przepis uwzględnia szybkie przygotowanie karkówki. Dopraw mięso solą i pieprzem. Karkówkę możesz grillować lub smażyć na patelni. Jeżeli zdecydujesz się na smażenie, obróć ją po kilku minutach na drugą stronę.

8

Gdy mięso będzie gotowe, zajmij się makaronem. Weź garnek i ugotuj w nim makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

9

Jak jeść ramen? Podawaj go w misce. Wyjmij ją z szafki i nałóż ugotowany makaron. Dodaj mięso i kukurydzę, a następnie zalej resztą zupy.

10

Nasz szybki ramen jest już prawie gotowy. Posiekaj szczypiorek i posyp nim zupę. Weź też listek nori i potnij go, a następnie również nim udekoruj danie. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?