Respo ramen
Lubisz ramen? A co powiesz na Respo ramen? W naszej wersji to klasyczne danie kuchni japońskiej jest prawdziwą ucztą dla zmysłów. Nie dość, że prezentuje się apetycznie, to równie dobrze smakuje…i pachnie! A do tego jest superpożywne, pełne witamin i sycące. Mnóstwo zalet na jednym talerzu!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
plastry imbiru
10 g
|
1
|
sztuka cebuli dymki
20 g
|
2
|
łyżeczki sezamu
10 g
|
120 g
|
czerwonej fasoli
|
4
|
łyżeczki pasty miso
40 g
|
1
|
łyżka cukru
10 g
|
4
|
szklanki bulionu
1000 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzapakowego
10 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
200 g
|
karkówki
|
200 g
|
makaronu ramen
|
45 g
|
kukurydzy (pół kolby)
|
4
|
łyżeczki szczypiorku
20 g
|
1
|
listek nori
2,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Pożywny ramen ma wyrazisty smak m.in. dzięki czosnkowi, cebuli i imbirowi. Zacznij od ich odpowiedniego przygotowania. Umyj warzywa, a następnie zdejmij łuski cebuli. Obierz skórkę z czosnku. Z korzenia imbiru również należy zdjąć skórkę. Najlepiej zrobić to nożem tak, aby nie wyciąć za dużo wnętrza. Teraz czosnek, imbir i cebulę posiekaj drobno.
Ramen – przepis, który proponujemy, nie jest skomplikowany. Nie wymaga długiego przygotowywania i gotowania, co odróżnia go od wielu innych receptur ramenowych. Teraz wyjmij rondel z szafki i włącz palnik w kuchence. Wlej olej. Gdy będzie już rozgrzany, wrzuć posiekane warzywa. Dodaj sezam. Wzbogaci smak potrawy i jej wartość odżywczą. Całość podsmażaj przez 3 minuty.
Weź pastę miso, dzięki której zupa ramen zdecydowanie wyróżnia się spośród wielu innych dań. Połącz ją z warzywami w rondlu. Następnie wlej sos sojowy, który również jest charakterystyczny dla kuchni japońskiej. Dodaj jeszcze fasolę oraz cukier. Wymieszaj składniki i duś przez 4 minuty.
Aby przepis na ramen był pełny, nie może zabraknąć bulionu. Wlej go do pozostałych składników i gotuj przez chwilę.
Gdy chcesz zrobić ramen, przepisy będą się różnić. W wielu opcjach okaże się, że już samo przygotowanie bulionu zajmuje dużo czasu, a zwykle jeszcze więcej zrobienie mięsa. My proponujemy prostą wersję, dlatego teraz odstaw rondel i jego zawartość przelej do blendera kielichowego. Jeżeli nie masz takiego, blender ręczny będzie wystarczający. Zupę dokładnie zblenduj.
Jeżeli zupa była przelewana do blendera kielichowego, z powrotem wlej ją do rondla. Weź ugotowaną kolbę kukurydzy. Umyj ją. Obierz ją z tzw. znamion, czyli otaczających ją włosków. Pokrój w plastry. Dodaj do pozostałych składników. Ramen zupa potrzebuje teraz ok. 10 minut gotowania
Zupa ramen – przepis uwzględnia szybkie przygotowanie karkówki. Dopraw mięso solą i pieprzem. Karkówkę możesz grillować lub smażyć na patelni. Jeżeli zdecydujesz się na smażenie, obróć ją po kilku minutach na drugą stronę.
Gdy mięso będzie gotowe, zajmij się makaronem. Weź garnek i ugotuj w nim makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jak jeść ramen? Podawaj go w misce. Wyjmij ją z szafki i nałóż ugotowany makaron. Dodaj mięso i kukurydzę, a następnie zalej resztą zupy.
Nasz szybki ramen jest już prawie gotowy. Posiekaj szczypiorek i posyp nim zupę. Weź też listek nori i potnij go, a następnie również nim udekoruj danie. Smacznego!