Wegański gulasz węgierski

Wegański gulasz węgierski

Wegański gulasz węgierski – nie, to nie oksymoron, a prawdziwe (i pyszne) danie obiadowe! Ta jednogarnkowa potrawa to gwarancja prostego wykonania i małej ilości sprzątania. To również świetne źródło pełnowartościowego białka (pochodzącego z ciecierzycy i tofu), a także przeciwutleniaczy, żelaza, magnezu, wapnia i witamin z grupy B. Gwarantujemy, że taki obiad nasyci Cię na długo i doda energii do realizacji wszystkich planów i obowiązków. Koniecznie wypróbuj!

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,40/5
(z 10 ocen)
Wegański gulasz węgierski
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

515 kcal Kalorie
26 g Białko
19 g Tłuszcze
63 g Węglowodany
2204 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
3
łyżeczki oliwy
15 g
1
sztuka cebuli
80 g
5
sztuk pieczarek
100 g
1
sztuka papryki
170 g
1
opakowanie tofu
180 g
120 g
 ciecierzycy
0,4
opakowania passaty
250 g
1
sztuka liść laurowy
1 g
2
sztuki ziela angielskiego
2 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
0,5
łyżeczki papryki ostrej
1,5 g
100 g
 kaszy gryczanej

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

515 kcal Kalorie
26 g Białko
19 g Tłuszcze
63 g Węglowodany
2204 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

2

W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, pokrojoną cebulę, pieczarki i paprykę. Smażymy 5 minut, przykrywamy pokrywką i dusimy, aż warzywa lekko zmiękną.

3

Dodajemy pokrojone tofu i ciecierzycę, zalewamy passatą. Gotujemy ok 15 minut.

4

Gulasz przyprawiamy do smaku papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Podajemy z kaszą.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.