Wegański gulasz węgierski
Wegański gulasz węgierski – nie, to nie oksymoron, a prawdziwe (i pyszne) danie obiadowe! Ta jednogarnkowa potrawa to gwarancja prostego wykonania i małej ilości sprzątania. To również świetne źródło pełnowartościowego białka (pochodzącego z ciecierzycy i tofu), a także przeciwutleniaczy, żelaza, magnezu, wapnia i witamin z grupy B. Gwarantujemy, że taki obiad nasyci Cię na długo i doda energii do realizacji wszystkich planów i obowiązków. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
łyżeczki oliwy
15 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
5
|
sztuk pieczarek
100 g
|
1
|
sztuka papryki
170 g
|
1
|
opakowanie tofu
180 g
|
120 g
|
ciecierzycy
|
0,4
|
opakowania passaty
250 g
|
1
|
sztuka liść laurowy
1 g
|
2
|
sztuki ziela angielskiego
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej
1,5 g
|
100 g
|
kaszy gryczanej
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, pokrojoną cebulę, pieczarki i paprykę. Smażymy 5 minut, przykrywamy pokrywką i dusimy, aż warzywa lekko zmiękną.
Dodajemy pokrojone tofu i ciecierzycę, zalewamy passatą. Gotujemy ok 15 minut.
Gulasz przyprawiamy do smaku papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Podajemy z kaszą.