Wegańska carbonara z tofu

Wegańska carbonara z tofu

Carbonara to jedno z najpopularniejszych włoskich dań na bazie makaronu – a w oryginale znajdziesz w niej ser, wędlinę lub boczek, a często także śmietanę. W teorii wydaje się więc, że to danie dla typowych „mięsożerców”. A jednak! Nasza wegańska carbonara z tofu to dowód na to, że kuchnia roślinna daje mnóstwo możliwości. Zamiast wędliny znajdziesz tu tofu, zamiast sera – płatki drożdżowe, a zamiast śmietany – wegańską śmietankę. Smak? Absolutnie pyszny i wcale nie tak odległy od oryginału. Smacznego!

 

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,36/5
(z 11 ocen)
Wegańska carbonara z tofu
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

506 kcal Kalorie
21 g Białko
25 g Tłuszcze
45 g Węglowodany
308 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
1
opakowanie tofu naturalnego
180 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
łyżki płatków drożdzowych
10 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżka sosu sojowego
10 g
100 g
 makaronu spaghetti pełnoziarnistego
3
łyżeczki natki pietruszki
15 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
opakowanie śmietanki wegańskiej
180 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

506 kcal Kalorie
21 g Białko
25 g Tłuszcze
45 g Węglowodany
308 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

2

Cebulę i czosnek siekamy. Tofu kroimy w kostkę.

3

Cebulę i czosnek podsmażamy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Dodajemy tofu i podsmażamy, aż się zarumieni.

4

Dodajemy śmietankę, podgrzewamy. Dodajemy płatki drożdżowe, pieprz, sos sojowy. Mieszamy.

5

Makaron podajemy z sosem. Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Wegańska carbonara, nie tylko dla roślinożerców

Carbonara? To nie brzmi dietetycznie… A jednak! Nasza wege carbonara to przepis łatwy i niezawodny. Nie musisz martwić się, że zamiast pysznego makaronu powstanie… jajecznica. Nie musisz też obawiać się nadmiaru tłuszczu. Ten przepis ma go zdecydowanie mniej, aniżeli tradycyjna wersja, a przy tym jest przepyszny i zbilansowany. Pełen białka i rozpływający się w ustach. Na pewno zechcesz spróbować go ponownie!

30 minut do idealnej wege carbonary

Ten przepis jest łatwy do przygotowania, idealny na obiad lub kolację. Także na diecie redukcyjnej! Bo według nas dieta wcale nie oznacza, że musisz rezygnować z pysznych dań. Wręcz przeciwnie! Łatwiej będzie Ci jej przestrzegać, jeśli w Twoim menu zagoszczą nie tylko zbilansowane, ale i smaczne potrawy. Takie, jak wege carbonara, która jest hitem wśród naszych Podopiecznych na diecie roślinnej. Ale nawet wtedy, gdy na niej nie jesteś, koniecznie przetestuj ten przepis.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.