Gulasz z ciecierzycy, bakłażana, papryki i pieczarek z pieczonymi ziemniakami

Gulasz w wersji bezmięsnej? Czemu nie? Z takim daniem w Twoim jadłospisie nie będzie Ci trudno dostarczyć pożądanej dziennej porcji warzyw. A smak jest obłędny. Gulasz z ciecierzycy, bakłażana, papryki i pieczarek z pieczonymi ziemniakami zdecydowanie urozmaici Twoje obiadowe przepisy.

15 min
45 min
Poziom trudności: Łatwy
Oceń
(brak ocen)
Gulasz z ciecierzycy, bakłażana, papryki i pieczarek z pieczonymi ziemniakami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

504,9 kcal Kalorie
23,2 g Białko
10,6 g Tłuszcze
79,5 g Węglowodany
1158,3 mg Sód
25,4 g Błonnik

Składniki
1
opakowanie ciecierzycy konserwowej
240 g
1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
1
sztuka cebuli
110 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
sztuka bakłażana
200 g
1
sztuka papryki czerwonej
170 g
10
sztuk pieczarek
200 g
4
sztuki ziemniaków
280 g
4
łyżeczki natki pietruszki
20 g
2
łyżeczki papryki wędzonej
6 g
1
łyżeczka kminu rzymskiego
2 g
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
szczypta soli i pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

504,9 kcal Kalorie
23,2 g Białko
10,6 g Tłuszcze
79,5 g Węglowodany
1158,3 mg Sód
25,4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy na rozgrzanej oliwie.

2

Do zeszklonych warzyw dodajemy pokrojonego bakłażana, paprykę, pieczarki. Smażymy, mieszając co jakiś czas.

3

Gdy warzywa zmiękną, dodajemy pokrojone pomidory z puszki. Gotujemy do zagęszczenia sosu, co jakiś czas mieszając.

4

Do gęstniejącego sosu dodajemy odsączoną ciecierzycę. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i wędzoną papryką oraz kminem rzymskim. Całość zagotowujemy.

5

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy oliwą.
Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 30 minut, aż będą miękkie i rumiane.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?