Wegański bigos
Bigos bez mięsa? Jak najbardziej! Wystarczy wykorzystać dobrze przyprawione, gotowe roślinne kiełbaski i wegański bigos gotowy. Ta tradycyjna polska potrawa w wersji wege smakuje równie dobrze, jak w „oryginale”. Nic dziwnego, bo za jej niepowtarzalny charakter odpowiadają przyprawy i suszone śliwki, które przełamują specyficzny smak kapusty. Koniecznie wypróbuj i ciesz się klasycznym smakiem polskiej kuchni…nie tylko od święta.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
484
kcal
Kalorie
25
g
Białko
14
g
Tłuszcze
71
g
Węglowodany
2282
mg
Sód
19
g
Błonnik
Składniki
700 g
|
kapusty kiszonej
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
4
|
sztuki suszonych grzybów
20 g
|
20 g
|
suszonych śliwek
|
1
|
łyżeczka majeranku
4 g
|
1
|
sztuka liścia laurowego
1 g
|
1
|
sztuka ziela angielskiego
1 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
3
|
sztuki kiełbasek roślinnych Dobra Kaloria
135 g
|
4
|
kromki chleba żytniego razowego
120 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
484
kcal
Kalorie
25
g
Białko
14
g
Tłuszcze
71
g
Węglowodany
2282
mg
Sód
19
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1
Cebulę kroimy w kostkę.
2
Rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę. Dodajemy kapustę, przyprawy, grzyby. Zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości.
3
Dodajemy pokrojone suszone owoce.
4
Dodajemy podsmażoną kiełbaskę.
5
Podajemy pieczywem.