Wegański bigos

Wegański bigos

Bigos bez mięsa? Jak najbardziej! Wystarczy wykorzystać dobrze przyprawione, gotowe roślinne kiełbaski  i wegański bigos gotowy. Ta tradycyjna polska potrawa w wersji wege smakuje równie dobrze, jak w „oryginale”. Nic dziwnego, bo za jej niepowtarzalny charakter odpowiadają przyprawy i suszone śliwki, które przełamują specyficzny smak kapusty. Koniecznie wypróbuj i ciesz się klasycznym smakiem polskiej kuchni…nie tylko od święta.

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Wegański bigos
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

484 kcal Kalorie
25 g Białko
14 g Tłuszcze
71 g Węglowodany
2282 mg Sód
19 g Błonnik

Składniki
700 g
 kapusty kiszonej
1
sztuka cebuli
80 g
4
sztuki suszonych grzybów
20 g
20 g
 suszonych śliwek
1
łyżeczka majeranku
4 g
1
sztuka liścia laurowego
1 g
1
sztuka ziela angielskiego
1 g
0,5
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
0,5
łyżeczki kuminu
2,5 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
3
sztuki kiełbasek roślinnych Dobra Kaloria
135 g
4
kromki chleba żytniego razowego
120 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

484 kcal Kalorie
25 g Białko
14 g Tłuszcze
71 g Węglowodany
2282 mg Sód
19 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Cebulę kroimy w kostkę.

2

Rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę. Dodajemy kapustę, przyprawy, grzyby. Zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości.

3

Dodajemy pokrojone suszone owoce.

4

Dodajemy podsmażoną kiełbaskę.

5

Podajemy pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.