
Wegański bigos
Bigos bez mięsa? Jak najbardziej! Wystarczy wykorzystać dobrze przyprawione, gotowe roślinne kiełbaski i wegański bigos gotowy. Ta tradycyjna polska potrawa w wersji wege smakuje równie dobrze, jak w „oryginale”. Nic dziwnego, bo za jej niepowtarzalny charakter odpowiadają przyprawy i suszone śliwki, które przełamują specyficzny smak kapusty. Koniecznie wypróbuj i ciesz się klasycznym smakiem polskiej kuchni…nie tylko od święta.

Kategorie






Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
700 g
|
kapusty kiszonej
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
4
|
sztuki suszonych grzybów
20 g
|
20 g
|
suszonych śliwek
|
1
|
łyżeczka majeranku
4 g
|
1
|
sztuka liścia laurowego
1 g
|
1
|
sztuka ziela angielskiego
1 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
3
|
sztuki kiełbasek roślinnych Dobra Kaloria
135 g
|
4
|
kromki chleba żytniego razowego
120 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę kroimy w kostkę.
Rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę. Dodajemy kapustę, przyprawy, grzyby. Zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości.
Dodajemy pokrojone suszone owoce.
Dodajemy podsmażoną kiełbaskę.
Podajemy pieczywem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.