
Wegańska miska mocy z tofu i komosą ryżową

Kategorie









Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
komosy ryżowej
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
50 g
|
fasoli Edamame
|
50 g
|
szpianku
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
Sos: |
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
2
|
łyżeczki tahini
12 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W garnku zagotowujemy wodę w proporcji 2:1 (woda:komosa). Dodajemy komosę ryżową, szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, aż wchłonie wodę. Odstawiamy do przestygnięcia.
Tofu kroimy w średniej wielkości kostkę (ok. 1,5 cm). Smażymy na średnim ogniu, na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powierzchnią, aż się zarumieni przez 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec skrapiamy je sosem sojowym i smażymy jeszcze przez chwilę, aby tofu wchłonęło smak.
Wrzucamy edamame do wrzącej wody i gotujemy na średnim ogniu przez 3–5 minut do miękkości fasolki. Odcedzamy i odstawiamy.
W miseczce mieszamy sos sojowy, tahini i sok z cytryny. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody.
Marchewkę ścieramy na tartce o grubych oczkach, paprykę kroimy w cienkie paski.
W dużej misce układamy komosę ryżową jako bazę. Na wierzch dodajemy tofu, edamame, szpinak, marchewkę i paprykę w osobnych sekcjach, tworząc apetyczną kompozycję. Polewamy całość przygotowanym sosem.