Wegańska grochówka ze skwarkami

Wegańska grochówka ze skwarkami

Zupa grochowa to sycąca klasyka polskiej kuchni. I choć zwykle podaje się ją z boczkiem, to idealnie sprawdzi się także w wersji roślinnej. A konkretnie – jako wegańska grochówka ze skwarkami. Ten prosty przepis łączy w sobie warzywa, aromatyczne przyprawy i klucz programu: skwarki z tofu w sosie sojowym. Gotowe danie cudownie rozgrzewa i dostarcza mocy żelaza, wapnia, błonnika oraz witamin. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
140 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Wegańska grochówka ze skwarkami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

651 kcal Kalorie
47 g Białko
15 g Tłuszcze
95 g Węglowodany
2305 mg Sód
25 g Błonnik

Składniki
250 g
 grochu (suche nasiona)
4
szklanki bulionu warzywnego
1000 g
2
sztuki marchewki
160 g
1
sztuka pietruszki
50 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
sztuka liścia laurowego
1 g
2
sztuki ziela angielskiego
2 g
1
łyżeczka majeranku
4 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Skwarki:

1
opakowanie tofu wędzonego
180 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
łyżka sosu sojowego
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

651 kcal Kalorie
47 g Białko
15 g Tłuszcze
95 g Węglowodany
2305 mg Sód
25 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Groch dokładnie płuczemy, a następnie zalewamy zimną wodą i moczymy przez co najmniej 2 godziny (jeśli mamy czas, można zostawić na noc). Jeśli nie mamy czasu na moczenie, można użyć grochu łuskanego i gotować go dłużej.

2

W dużym garnku zagotowujemy bulion warzywny. Dodajemy wypłukany groch, majeranek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, aż będzie miękki.

3

W tym czasie obieramy i kroimy warzywa w drobną kostkę lub plastry. Dodajemy do garnka i gotujemy kolejne 10 – 20 minut, aż zmiękną.

4

Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku.

5

Tofu kroimy w małą kostkę i osuszamy papierowym ręcznikiem.

6

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy tofu i smażymy na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu.

7

Dodajemy sos sojowy, smażymy jeszcze 2-3 minuty, aż tofu nabierze chrupkości.

8

Gorącą zupę nalewamy do misek. Na wierzchu układamy skwarki z tofu.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.