
Wegańska grochówka ze skwarkami
Zupa grochowa to sycąca klasyka polskiej kuchni. I choć zwykle podaje się ją z boczkiem, to idealnie sprawdzi się także w wersji roślinnej. A konkretnie – jako wegańska grochówka ze skwarkami. Ten prosty przepis łączy w sobie warzywa, aromatyczne przyprawy i klucz programu: skwarki z tofu w sosie sojowym. Gotowe danie cudownie rozgrzewa i dostarcza mocy żelaza, wapnia, błonnika oraz witamin. Smacznego!

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
250 g
|
grochu (suche nasiona)
|
4
|
szklanki bulionu warzywnego
1000 g
|
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
sztuka liścia laurowego
1 g
|
2
|
sztuki ziela angielskiego
2 g
|
1
|
łyżeczka majeranku
4 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Skwarki: |
|
1
|
opakowanie tofu wędzonego
180 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Groch dokładnie płuczemy, a następnie zalewamy zimną wodą i moczymy przez co najmniej 2 godziny (jeśli mamy czas, można zostawić na noc). Jeśli nie mamy czasu na moczenie, można użyć grochu łuskanego i gotować go dłużej.
W dużym garnku zagotowujemy bulion warzywny. Dodajemy wypłukany groch, majeranek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, aż będzie miękki.
W tym czasie obieramy i kroimy warzywa w drobną kostkę lub plastry. Dodajemy do garnka i gotujemy kolejne 10 – 20 minut, aż zmiękną.
Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku.
Tofu kroimy w małą kostkę i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy tofu i smażymy na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu.
Dodajemy sos sojowy, smażymy jeszcze 2-3 minuty, aż tofu nabierze chrupkości.
Gorącą zupę nalewamy do misek. Na wierzchu układamy skwarki z tofu.