Tradycyjna jajecznica z pieczywem
Klasyka śniadań – tradycyjna jajecznica z pieczywem. Jej przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje zaledwie 5 minut – czas, który z łatwością wygospodarujesz nawet w najbardziej zabiegany poranek. Jajka to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych – bogate są w białko, luteinę i beta-karoten, fosfor, żelazo, wapń i witaminy A, D, E i K. Dodatek żytniego pieczywa wzbogaca posiłek w błonnik pokarmowy, pomidorów – w likopen, a natka pietruszki zapewnia porządną dawkę witaminy C. Taki posiłek to idealny przepis na zdrowy początek dnia – na długo zapewnia sytość, dostarczając przy tym niezbędne składniki odżywcze. Nie czekaj, wypróbuj – smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki jaja kurzego
112 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzewamy olej.
Następnie wbijamy jajka na patelnię. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i smażymy jajecznicę do ścięcia jajek według własnych preferencji.
Pomidora kroimy na kawałki.
Jajecznicę podajemy z pomidorem i pieczywem. Opcjonalnie posypujemy jajecznicę natką pietruszki.