Jajecznica ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Jajecznica ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Delikatna w smaku, o pięknym żółtym kolorze, idealna na śniadanie…mowa oczywiście o jajecznicy! Należysz do fanów tej popularnej o poranku potrawy? Nasza jajecznica ze szpinakiem i suszonymi pomidorami czeka na wypróbowanie! Dlaczego warto? Po pierwsze: pomidory i szpinak świetnie komponują się z charakterystycznym smakiem jajek. A po drugie: wzbogacają jajecznicę w foliany, witaminę C, beta-karoten i przeciwutleniający likopen. Smacznego!

5 min
Czas przygotowania
10 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,12/5
(z 25 ocen)
Jajecznica ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

365 kcal Kalorie
19 g Białko
18 g Tłuszcze
35 g Węglowodany
562 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
0,5
sztuki suszonych pomidorów
10 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
25 g
 szpinaku
2
sztuki jajka
112 g
2
kromki chleba żytniego razowego
60 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

365 kcal Kalorie
19 g Białko
18 g Tłuszcze
35 g Węglowodany
562 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Suszone pomidory kroimy w paski, wrzucamy na patelnię razem z oliwą (lub olejem z pomidorów) i szpinakiem.

2

Smażymy przez 2-3 minuty, dodajemy sól i pieprz i jajka.

3

Smażymy, aż jajka się zetną. Podajemy z pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.