![Jajecznica na parze](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2023/10/24095830/Jajecznica-na-parze.jpg)
Jajecznica na parze
Lekkostrawna jajecznica? To nie oksymoron! ;) Kluczem jest odpowiednia obróbka – i to właśnie dzięki niej nasza jajecznica na parze jest tak delikatna. To klasyczne śniadaniowe danie proponujemy podać z pieczywem, szynką z indyka i świeżym ogórkiem. Dzięki temu jajecznica jest nie tylko lekka, ale też pełnowartościowa i sycąca. Smacznego!
![Jajecznica na parze](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2023/10/24095838/jajecznica-1.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez nabiału](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Szybkie przygotowanie](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/szybkieprzygotowanie.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki jaja kurzego
112 g
|
2
|
kromki chleba pszennego
60 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
4
|
plastry szynki z indyka
60 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W większym garnku zagotowujemy wodę (rozmiar garnka dopasowujemy do patelni, na której będziemy gotować jajecznicę na parze). Na patelnię wylewamy jajka. Dodajemy sól. Następnie cały czas mieszamy i gotujemy jajka na parze do równomiernego ścięcia masy. Można również skorzystać z parowaru.
Pieczywo smarujemy olejem i układamy na nim wędlinę.
Ogórka myjemy, obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na kawałki.
Jajecznicę podajemy z kanapkami i ogórkiem.