Tosty francuskie z czekoladą, tahini i owocami

Tosty francuskie z czekoladą, tahini i owocami

Prawdziwa kulinarna poezja i cudowny pomysł na słodkie śniadanie – tak można opisać nasz przepis na tosty francuskie z czekoladą, tahini i owocami. Kremowa, aromatyczna pasta sezamowa tworzy tu obłędne połączenie z gorzką czekoladą, soczystymi malinami i słodką brzoskwinią. Ten niezwykły zestaw dodatków to fantastyczne towarzystwo dla puszystych, cynamonowych tostów francuskich. I co najlepsze – taki posiłek dostarcza mocy żelaza, magnezu, potasu, polifenoli i witamin. Smacznego!

5 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,75/5
(z 4 ocen)
Tosty francuskie z czekoladą, tahini i owocami
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

498 kcal Kalorie
13 g Białko
28 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
346 mg Sód
12 g Błonnik

Składniki
4
kromki chleba żytniego
120 g
1
sztuka jajka
56 g
0,4
szklanki mleka
100 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g
0,5
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
4
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g

Do podania:

4
łyżeczki tahini
24 g
0,3
sztuki gorzkiej czekolady
30 g
100 g
 malin
1
sztuka brzoskwini
90 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

498 kcal Kalorie
13 g Białko
28 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
346 mg Sód
12 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

W głębokim talerzu roztrzepujemy jajko z mlekiem, cynamonem i ekstraktem waniliowym, aż składniki dobrze się połączą.

2

Kromki chleba zanurzamy w jajecznej mieszance, upewniając się, że każda kromka dobrze nasiąknie z obu stron.

3

Na dużej patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Wkładamy namoczone kromki chleba i smażymy je z każdej strony po około 2-3 minuty, aż będą złociste i chrupiące.

4

Czekoladę siekamy. Brzoskwinię kroimy w kostkę.

5

Gotowe tosty układamy na talerzach. Na ciepłych tostach rozsmarowujemy tahini, a następnie posypujemy kawałkami czekolady, by zaczęła się lekko topić.

6

Na tostach układamy owoce.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.