Tosty francuskie z agrestem
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
289
kcal
Kalorie
18
g
Białko
5
g
Tłuszcze
48
g
Węglowodany
367
mg
Sód
8
g
Błonnik
Składniki
4
|
kromki chleba żytniego razowego
120 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
0,3
|
szklanki mleka
75 g
|
1
|
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
|
Konfitura: |
|
200 g
|
agrestu
|
4
|
łyżeczki erytrolu
20 g
|
Do podania: |
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
289
kcal
Kalorie
18
g
Białko
5
g
Tłuszcze
48
g
Węglowodany
367
mg
Sód
8
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1
Agrest wkładamy do garnka, dodajemy odrobinę wody i erytrol. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż owoce się lekko rozgotują. Studzimy.
2
Jajko rozkłócamy z mlekiem i ekstraktem waniliowym. Ilość ekstraktu waniliowego możemy dopasować według swoich preferencji, zwłaszcza jeśli nie przepadamy za zbyt intensywnie wyczuwalnym aromatem wanilii.
3
W masie jajecznej obtaczamy chleb i podsmażamy beztłuszczowo na dobrze rozgrzanej patelni. Smażymy z jednej i z drugiej strony do zezłocenia.
4
Tosty podajemy z jogurtem i konfiturą agrestową.